Na vsebino
Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 7

KORONAVIRUS (SARS-CoV-2)

Glavno vodilo in en izmed najpomembnejših ukrepov je SAMOIZOLACIJA – izogibanje stikov z drugimi!

Priporočljivi so preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.).

POMEMBNO: V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Občina Vipava sledi navodilom in priporočilom strokovnih služb in bo temu tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega doma Ajdovščina so objavljene vse aktualne informacije v zvezi s preventivnimi ukrepi v primeru znakov okužbe s koronaviruson ter splošna navodila o samozaščitnem ravnanju.

Koronavirus (SARS-CoV-2):   Ključne informacije   /   Pogosta vprašanja in odgovori   /   Statistika

Dodatne informacije:

- Zdravstveni dom Ajdovščina / Zdrastvena postaja Vipava

- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

- Ministrstvo za zdravje

- Koronavirus - Pomembne informacije in ukrepi Vlade RS

- COVID-19 Sledilnik

 

KORONAVIRUS – Obvestila

 

datum: 18.03.2020

kategorija: Koronavirus

 

Koronavirus – NAVODILA ZA PODJETJA (Navodilo Občinskega štaba Civilne zaščite občine Vipava)

Občinski štab Civilne zaščite je v teh dneh preveril stanje pri delodajalcih in jih pozval k varnemu delu in upoštevanju vseh higienskih predpisov za preprečevanje širjenja okužbe med zaposlenimi. Država zagotavlja, da bo kmalu na voljo zaščitna oprema tudi za vse podjetnike in obrtnike.

Vse delodajalce pozivamo, da delo organizirajo na način, da poskrbijo za varnost in zdravje delavcev. Da bi preprečili širjenje morebitnih okužb, je priporočljivo zagotoviti dodatne dozirnike z infekcijskimi sredstvi, poudarjati pomen upoštevanja higienskih predpisov, okrepiti dnevno čiščenje najbolj izpostavljenih mest (kljuke na vhodih v objekte, sanitarne prostore), omogočiti redno dezinfekcijo garderob in jedilnice, uvesti poseben režim v jedilnici z omejitvijo števila sedežev ter dodatno dezinfekcijo pred prevzemom hrane, v proizvodnih obratih pa omejiti gibanje – v pisarnah na maksimalno enega zaposlenega, povsod drugod pa zagotoviti predpisano medsebojno razdaljo. Delodajalci so dolžni pozvati delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila pristojnih služb. Svetuje se  opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu.

V tem trenutku država ocenjuje, da ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje, saj so podjetja zagotovila, da spoštujejo zdravje in varnost ljudi. Obenem država zatrjuje, da bo kmalu dovolj zaščitne opreme ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. V zaključni fazi so tudi ukrepi, s katerimi bodo omogočili podjetjem, da bodo to krizo preživela. Interventni zakon bo zajel mala, velika in srednja podjetja in tudi SP-je.

Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so v teh dneh v službah in delajo več, kot so dolžni. Gre za veliko odgovornost in solidarnost, ki jo v teh kriznih časih še dodatno cenimo.

Ostanite zdravi. 

Koristne povezave:

NIJZ - priporočila delovnim organizacijam
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Inšpektorat za delo 

 

Občinski štab Civilne zaščite občine Vipava