Na vsebino
Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 2

KORONAVIRUS (SARS-CoV-2)

Glavno vodilo in en izmed najpomembnejših ukrepov je SAMOIZOLACIJA – izogibanje stikov z drugimi!

Priporočljivi so preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.).

POMEMBNO: V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Občina Vipava sledi navodilom in priporočilom strokovnih služb in bo temu tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega doma Ajdovščina so objavljene vse aktualne informacije v zvezi s preventivnimi ukrepi v primeru znakov okužbe s koronaviruson ter splošna navodila o samozaščitnem ravnanju.

Koronavirus (SARS-CoV-2):   Ključne informacije   /   Pogosta vprašanja in odgovori   /   Statistika

Dodatne informacije:

- Zdravstveni dom Ajdovščina / Zdrastvena postaja Vipava

- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

- Ministrstvo za zdravje

- Koronavirus - Pomembne informacije in ukrepi Vlade RS

- COVID-19 Sledilnik

 

KORONAVIRUS – Obvestila

 

datum: 19.03.2020

kategorija: Koronavirus

 

Navodila za varovanje otrok na domu (novi koronavirus SARS-CoV-2)  

 

Vlada RS je dne 15.3.2020 sprejela odlok, s katerim bo do nadaljnjega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje. Na podlagi omenjenega odloka vlade bo poslana posebna okrožnica vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi.

Družinam z otroci, ki potrebujejo varstvo, naj priskočijo na pomoč drugi državljani in zagotovijo varovanje njihovih otrok. Vsekakor naj otrok ne varujejo starejši ljudje oziroma tisti, ki spadajo v rizične skupine za okužbe z novim koronavirusom.

Pri varovanju otrok doma naj se upošteva osnovna higienska navodila glede umivanja rok; higiene kašlja; z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust; prostore pogosto zračimo in redno čistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo.

V primeru, da se otroke pelje ven, se odpravite na lokacije, kjer ne bo prihajalo do tesnih stikov z drugimi otroki in osebami oz. poskrbite da do takšnih stikov ne bo prišlo

Če se pri otroku pojavijo bolezenski znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), naj starši po telefonu pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika. V takšnem primeru svetujemo, naj varstvo in nego bolnega otroka prevzamejo starši.