Na vsebino
Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 17

KORONAVIRUS (SARS-CoV-2)

Glavno vodilo in en izmed najpomembnejših ukrepov je SAMOIZOLACIJA – izogibanje stikov z drugimi!

Priporočljivi so preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.).

POMEMBNO: V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Občina Vipava sledi navodilom in priporočilom strokovnih služb in bo temu tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega doma Ajdovščina so objavljene vse aktualne informacije v zvezi s preventivnimi ukrepi v primeru znakov okužbe s koronaviruson ter splošna navodila o samozaščitnem ravnanju.

Koronavirus (SARS-CoV-2):   Ključne informacije   /   Pogosta vprašanja in odgovori   /   Statistika

Dodatne informacije:

- Zdravstveni dom Ajdovščina / Zdrastvena postaja Vipava

- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

- Ministrstvo za zdravje

- Koronavirus - Pomembne informacije in ukrepi Vlade RS

- COVID-19 Sledilnik

 

KORONAVIRUS – Obvestila

 

datum: 26.03.2020

kategorija: Koronavirus

 

Kako se obnašati, če ste zboleli in vam je zdravnik dodelil bolniški stalež?

 

Pri večini bolnikov s COVID-19 bolezen poteka blago in brez zapletov.

Do konca pojavljanja bolezenskih težav in najmanj 14 dni po pojavu prvih bolezenskih znakov morate ostati v osamitvi (izolaciji) v domačem okolju. V primeru poslabšanja bolezni (na primer poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom ali težko dihanje), se po telefonu posvetujte z zdravnikom na telefonski številki 051 656 831. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

V času osamitve (izolacije) doma upoštevajte sledeča navodila:

 1. Ostanite na vašem domu. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
 2. Nakup v trgovini, obisk lekarne naj za vas opravi druga, zdrava oseba.
 3. Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
 4. Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete, za pet do deset minut večkrat na dan.
 5. Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš in si nato umijte roke.
 6. Pogosto si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
 7. Obroke hrane uživajte ločeno od ostalih družinskih članov. Pred pripravo hrane si skrbno umijte roke. Ne pripravljajte hrane za ostale družinske člane.
 8. Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite. Prav tako redno čistite ostale površine, ki se jih pogosto dotikate (kljuke, pulti, nočne omarice, telefoni, tipkovnice, sanitarije…). Uporabite čistila, ki jih imate doma in jih običajno uporabljate.
 9. Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
 10. Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom pri temperaturi vsaj 60⁰C.
 11. Obvestite osebe, s katerimi živite v skupnem gospodinjstvu in s katerimi ste imeli tesne stike 1 dan pred pojavom simptomov in v času po pojavu bolezenskih znakov, da naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in se samoizolirajo takoj, ko se jim pojavijo bolezenski znaki. Tudi po prenehanju izolacije še naprej upoštevajte pravilno higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke.

Potrudimo se, da nastala situacija ne bo ogrozila načel solidarnosti in človečnosti. Bodimo strpni in sprejemajoči drug do drugega, predvsem do obolelih in njihovih svojcev. Samo s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bo življenje čimprej spet vrnilo v normalne tirnice.

Srečno in ostanite zdravi!

 

Vaš zdravstveni dom Ajdovščina