Na vsebino
Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 13

KORONAVIRUS (SARS-CoV-2)

Glavno vodilo in en izmed najpomembnejših ukrepov je SAMOIZOLACIJA – izogibanje stikov z drugimi!

Priporočljivi so preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.).

POMEMBNO: V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Občina Vipava sledi navodilom in priporočilom strokovnih služb in bo temu tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega doma Ajdovščina so objavljene vse aktualne informacije v zvezi s preventivnimi ukrepi v primeru znakov okužbe s koronaviruson ter splošna navodila o samozaščitnem ravnanju.

Koronavirus (SARS-CoV-2):   Ključne informacije   /   Pogosta vprašanja in odgovori   /   Statistika

Dodatne informacije:

- Zdravstveni dom Ajdovščina / Zdrastvena postaja Vipava

- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

- Ministrstvo za zdravje

- Koronavirus - Pomembne informacije in ukrepi Vlade RS

- COVID-19 Sledilnik

 

KORONAVIRUS – Obvestila

 

datum: 07.04.2020

kategorija: Koronavirus

 

Prvi paketi zaščitnih mask že na pošti

Občanke in občani boste med torkom in četrtkom prejeli pakete zaščitnih mask dveh različnih velikosti. Danes so prostovoljci prve pakete mask že dostavili na pošto, ki jih bo razdelila v gospodinjstva.

maska SL

 

Maske bodo prejela vsa gospodinjstva občin Ajdovščina in Vipava – izdelava v teh dneh poteka po najboljših zmogljivostih. Projekt je zaradi velike količine in postopkov izdelave zahteven, vsi vpleteni v proces se trudijo v čim krajšem možnem času izdelati čim večjo količino, ki bo zadostila potrebam vseh občank in občanov. Najbolj izpostavljenim skupinam smo maske delili že prejšnji teden.

Maske, lokalno poimenovane WaM1, nimajo certifikatov in niso namenjene medicinski uporabi, a zagotavljajo primerno stopnjo zaščite pred okužbo.

 

 

Prosimo, da pri namestitvi upoštevate naslednja navodila:

1. Najprej si temeljito umijemo roke z milom in vodo.

2. Če nosimo korekcijska očala, jih pred namestitvijo odstranimo.

3. Preden masko namestimo na obraz, jo primemo za ušesni zanki in ju s prsti previdno raztegnemo do ustrezne velikosti, da se maska prilega našemu obrazu. Pri tem pazimo, da se ne dotikamo sprednjega dela maske.

4. Zanki zataknemo za ušesa, po potrebi si prilagodimo zgornji in spodnji del tako, da se popolnoma oprijema obraza.

5. Ko je maska nameščena, mora pokrivati usta, nos in brado.

Masko je potrebno zamenjati po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna. Pri odstranitvi maske upoštevamo enak postopek – umijemo roke, primemo ušesni zanki in masko previdno odstranimo. Do pranja jo hranimo v zaprti najlonski vrečki. Maske so bile pred pakiranjem oprane, vendar jih pred uporabo ponovno operite. Peremo jih na 30 ali 60 stopinj z detergentom. 

Pomembno: V primeru, da se maska nikakor ne prilega vašemu obrazu, si jo lahko regulirate z dodatnimi šivi v predelu nosu ali brade. Šivanje lahko nadomesti tudi spenjač ali lepilo.

Podrobnejšo ponazoritev navodil za uporabo maske si lahko pogledate v priloženem videu

 

Povezana objava: Kaj naredimo, če se maske premajhne?