Na vsebino
Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 5

KORONAVIRUS (SARS-CoV-2)

Glavno vodilo in en izmed najpomembnejših ukrepov je SAMOIZOLACIJA – izogibanje stikov z drugimi!

Priporočljivi so preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.).

POMEMBNO: V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Občina Vipava sledi navodilom in priporočilom strokovnih služb in bo temu tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje in Zdravstvenega doma Ajdovščina so objavljene vse aktualne informacije v zvezi s preventivnimi ukrepi v primeru znakov okužbe s koronaviruson ter splošna navodila o samozaščitnem ravnanju.

Koronavirus (SARS-CoV-2):   Ključne informacije   /   Pogosta vprašanja in odgovori   /   Statistika

Dodatne informacije:

- Zdravstveni dom Ajdovščina / Zdrastvena postaja Vipava

- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

- Ministrstvo za zdravje

- Koronavirus - Pomembne informacije in ukrepi Vlade RS

- COVID-19 Sledilnik

 

KORONAVIRUS – Obvestila

 

datum: 07.05.2020

kategorija: Koronavirus

 

 

Vsem pacientom Zdravstvenega doma Ajdovščina

 

V času od razglasitve epidemije bolezni COVID 19, to je od 12. marca 2020, je zaradi razporeditve prostorov Zdravstvenega doma Ajdovščina delovanje organizirano na način, ki omogoča maksimalno varno gibanje in obravnavo pacientov. V ta namen je vstop v zdravstveni dom mogoč le na glavnem vhodu, kjer zdravstveni delavec izvaja t. i. triažo, kar pomeni, da vsakemu pacientu izmeri telesno temperaturo in preveri morebitne znake okužbe ter ga na podlagi teh informacij napoti v nadaljnjo obravnavo.

Čeprav se zavedamo, da je za paciente neprijetno, ker morajo včasih malce počakati in v prostore zdravstvenega doma vstopati na neobičajen način, pa ves čas ugotavljamo, da so bili varnostni ukrepi sprejeti z velikim razumevanjem in da delo v celotnem obdobju poteka dokaj nemoteno in brez omembe vrednih težav. Zaradi tega se vsem iskreno zahvaljujemo za veliko potrpežljivost in upoštevanje vseh ukrepov.

Ker so se varnostni ukrepi izkazali za uspešne in ugotavljamo, da je stanje pod nadzorom, bomo v skladu s sproščanjem ukrepov na ravni države v Zdravstvenem domu Ajdovščina v ponedeljek, 11. maja 2020, znova prešli na delovanje vseh splošnih in specialističnih ambulant, vendar z upoštevanjem vseh navodil ter potrebnih varnostnih ukrepov glede vstopanja in gibanja po prostorih zdravstvenega doma.

Če ste prehlajeni, vas boli žrelo, kašljate, imate povišano telesno temperaturo, OSTANITE DOMA in ne hodite v zdravstveni dom nenapovedano, temveč POKLIČITE v ambulanto svojega osebnega/nadomestnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

S ciljem čim boljšega obvladovanja stanja in preprečevanja minimalnega srečevanja pacientov v prostorih zdravstvenega doma bomo izvajali naslednje ukrepe:

  • v zdravstveni dom bodo lahko vstopali le pacienti, ki bodo naročeni za zdravstveni pregled;
  • pacienti, ki bodo potrebovali nujno medicinsko pomoč, bodo napoteni v ambulanto nujne medicinske pomoči;
  • parkiranje avtomobilov pred zdravstvenim domom in na parkiriščih v neposredni bližini bo občasno nadziral redar;
  • na vhodu v zdravstveni dom bo zdravstveni delavec preveril, ali je pacient naročen na pregled, izvedel triažo in pacienta usmeril v nadaljnjo obravnavo;
  • ob vstopu v zdravstveni dom si bo pacient moral razkužiti roke in nadeti zaščitno masko;
  • gibanje pacientov po notranjosti zdravstvenega doma bo nadziral za to odgovoren zdravstveni delavec.

V Zdravstveni postaji Vipava se bodo od ponedeljka, 11. maja 2020, izvajala samo otroško-šolska preventiva. Pregledi pacientov zdravnic Lucije Nabergoj in Barbare Krajnik Kete se bodo do nadaljnjega še vedno izvajali v Zdravstvenem domu Ajdovščina.

Ko bo ponovno sproščeno delovanje zobozdravstva, predvidoma po 18. maju 2020, bodo v Zdravstvenem domu Ajdovščina delovale zobne ambulante za odrasle iz obeh občin, medtem ko bodo šolske zobne ambulante in ortodontska ambulanta delovale v Zdravstveni postaji Vipava.

Ključni razlog opisane organizacije dela je zagotavljanje maksimalne varnosti pacientov, ki boste obiskali zdravstveni dom, zato vas prosimo za strpnost, razumevanje in dosledno upoštevanje vseh navodil.

Zaradi daljšega obdobja nedelovanja specialističnih ambulant (diabetologija, pulmologija), fizioterapije ter zobozdravstvene in ortodontske dejavnosti, so vsi termini obravnav, ki so bili določeni od 16.3.2020 dalje, razveljavljeni.

O novih terminih vas bomo obvestili.

Vse dodatne informacije in navodila lahko dobite na naši spletni strani www.zd-ajdovscina.si.

 

Hvala za vaše razumevanje in ostanite zdravi,

ekipa Zdravstvenega doma Ajdovščina