Na vsebino
Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 12

Poročilo delavnice Zelena delovna mesta - priložnosti zelene turistične destinacije Vipavska dolina

datum: 11.12.2018

kategorija: Sporočilo za javnost

  

las vd prp clld_vodoravno_cmyk-modra OVgrb

 

Poročilo delavnice Zelena delovna mesta - priložnosti zelene turistične destinacije Vipavska dolina.

V novembru je Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina, partner operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap, skupaj z Ljudsko univerzo Ajdovščina in pod vodstvom Gaje Brecelj iz Umanotere  izvedla delavnico Zelena delovna mesta - priložnosti zelene turistične destinacije Vipavska dolina.

V prvem delu delavnice je bila, glede na globalni in lokalni kontekst, predstavljena potreba po razvoju zelenih delovnih mest, ki podpirajo prehod v zeleno gospodarstvo. Ustvarjanje zelenih delovnih mest je ena od nosilnih strategij za doseganje ambicioznih ciljev EU glede omejitve in blažitve posledic podnebnih sprememb. Kako to vpliva na strateške odločitve razvoja turizma v Vipavski dolini? Za izziv so nam bili predstavljeni primeri dobrih praks v  tujini in doma:  

V drugem delu so udeleženci identificirali faktorje uspeha zelenih turističnih produktov:

 • verjeti v  uspeh,
 • potisnjeni v kot  - iskanje rešitev,
 • dobra ideja,
 • povezovanje,
 • brez zavisti,
 • ohranjeno okolje,
 • dobro podporno okolje,
 • ponosni na lokalne vire,
 • ozaveščenost in razumevanje širše slike,
 • strokovno znanje,
 • odprti za novosti -  inovativnost,
 • dobro komuniciranje,
 • dober menedžment.

Identificirali so vire v regiji ter razmišljali kaj moramo v Vipavski dolini razviti, da privabimo in zadovoljimo izbrano vrsto turistov in sočasno zvišamo našo kakovost življenja. Rezultati so na voljo pri partnerjih projekta.

 

IMG 20181127 180630IMG 20181127 180702

 

  

 

 

 

 

 

 

IMG 20181127 183557IMG 20181127 183545

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povabilo na naslednje delavnice v sklopu operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

 • V januarju 2019 bomo skupaj s partnerjem operacije – Društvom upokojencev Ajdovščina  – izvedli delavnico Zeleno delovno mesto – kako začeti – primer dobre prakse. Delavnico bo vodila gospa Lara Lapajne Golob iz Hiše zelišč, ki je našla svoj dom v Idrijskih Krnicah. Leta 2014 so prejeli nagrado Umanotere za »Uspešna in napredna partnerstva, ki prispevajo k ustvarjanju zelenih delovnih mest in so lahko navdih za partnerstva v drugih okoljih po Sloveniji.«

Delavnica je namenjena vsem, ki jih ljubezen in spoštovanje narave vzpodbuja k iskanju »zelenih« poslovnih priložnosti in idej.

 • V  aprilu 2019 bomo skupaj s partnerjem operacije – Majerija Matej Tomažič s.p. – izvedli dve delavnici. Namenjeni bosta turističnim delavcem (v gostinstvu, na turističnih kmetijah, turističnim vodnikom, …), ki želijo v svojo ponudbo vključiti divje užitne rastline, ne le v kulinariki, temveč tudi pri oblikovanju dodatne ponudbe oz. dejavnosti, ki jih lahko ponudimo turistom oz. obiskovalcem doline.

Prva delavnica Spoznavanje in prepoznavanje divjih užitnih rastlin pod vodstvom gospoda Daria Corteseja bo udeležence seznanila z divjimi rastlinami, ki rastejo v Vipavski dolini (s poudarkom na okolici naselja Slap, kjer bo urejena tudi učna tematska pot). Udeleženci se bodo učili kako rastline prepoznati, kakšna je njihova uporaba pa tudi o pravilnem odvzemu iz narave.

Drugo delavnico Uporaba divjih užitnih rastlin v kulinarični in turistični ponudbi Vipavske doline bo vodilgospod Matej Tomažič. Udeleženci bodo uporabili tradicionalna znanja glede uporabe divjih rastlin v kulinariki in pripravili sodobne »tipične vipavske« jedi, ki jih bodo lahko vključili v kulinarično in ostalo turistično ponudbo Vipavske doline.

 

Za vse tri delavnice bodo objavljeni natančni termini na spletnih straneh partnerjev operacije in na spletni strani LAS Vipavska dolina.

 

 

»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap,

Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina