Na vsebino
Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 9

Izjava župana v zvezi s problematiko delovanja ambulant družinske medicine v Vipavi

datum: 17.04.2019

kategorija: Sporočilo za javnost

 

Izjava župana v zvezi s problematiko delovanja ambulant družinske medicine v Vipavi

 

Na Občini Vipava si, že od decembra lani, tj. od odhoda zdravnika Bojana Vidica v pokoj, prizadevamo, da bi vodstvo Zdravstvenega doma Ajdovščina na delo v Vipavo prerazporedilo enega zdravnika, ki bi prevzel njegove paciente. 

Po več sestankih in dopisovanjih nam je direktorica Zdravstvenega doma na seji Sveta zavoda, ki je bila 5. marca, obljubila, da bo do sredine aprila v Vipavo prerazporedila enega zdravnika in s tem rešila nastali problem. Vipavci smo, z mano na čelu, odločitev sprejeli v dobri veri, da to pomeni rešitev problema, in se veselili prihoda novega zdravnika, h kateremu bi se vpisali pacienti, ki so bili predhodno opredeljeni pri zdravniku Vidicu.

V ponedeljek, 15. aprila, je z delom v drugi ambulanti v Vipavi pričela zdravnica Barbara Krajnik Kete. Še isto dopoldne smo na Občino začeli prejemati sporočila jeznih občanov, da zdravnica ne vpisuje novih pacientov. Zdravnico sem poklical in še isti dan me je na sestanku seznanila s podrobnostmi.

Kot mi je pojasnila, je kljub veliki gneči, sprejela vse paciente, ki so potrebovali pregled in na svojo listo vpisala tudi približno sto novih pacientov. Ni pa mogla vpisati vseh, ki so to želeli, ker je že sedaj po številu opredeljenih pacientov med najbolj obremenjenimi v Zdravstvenem domu. Ocenjujem, da je zdravnica Krajnik Ketejeva prvi dan službe v Vipavi opravila korektno in profesionalno, ni pa njen prihod na delo v Vipavo v ničemer rešil problema pacientov, ki so po odhodu zdravnika Vidica ostali neopredeljeni. Taka odločitev vodstva Zdravstvenega doma Ajdovščina je kvečjemu le še dodatno razburila občane. 

Problem ni pri zdravnici Krajnik Ketejevi, niti pri ostalih zdravnikih, ki so – to verjamem – preobremenjeni. Problem je v organizaciji dela v Zdravstvenem domu Ajdovščina. V trenutni situaciji, ko je v Zdravstvenem domu Ajdovščina na razpolago manj zdravnikov, kot bi jih potrebovali, idealne rešitve ni, zato pa bi bilo potrebno sprejeti tisto, ki je najmanj slaba od vseh možnih … To pa gotovo ni rešitev, da se po štirih mesecih brez odločitve v Vipavo prerazporedi zdravnico, ki je po številu vpisanih pacientov že sedaj med najbolj obremenjenimi.  

Na Občini smo nad takimi rešitvami vodstva Zdravstvenega doma Ajdovščina – ki v resnici sploh niso rešitve – ogorčeni. Od vodstva zdravstvenega doma bomo še naprej zahtevali, da ustrezno in v najkrajšem možnem času poskrbi za paciente, ki so po odhodu prejšnjega zdravnika v pokoj ostali brez svojega stalnega zdravnika. Če ne prej, računam, da bo ta problem rešil nov direktor zdravstvenega doma, ki bo funkcijo nastopil s 1. junijem.

 

Goran Kodelja

Župan občine Vipava