Na vsebino
Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 9

Poročilo delavnic Spoznavanje in prepoznavanje užitnih divjih rastlin ter njihova uporaba v kulinarični ponudbi

datum: 30.04.2019

kategorija: Sporočilo za javnost

 

  

las vd prp clld_vodoravno_cmyk-modra OVgrb

 

Poročilo delavnic Spoznavanje in prepoznavanje užitnih divjih rastlin ter njihova uporaba v kulinarični ponudbi

Turistična kmetija Majerija, Slap, 15. 4. 2019

 

Delavnici sta bili izvedeni z namenom  spodbuditi zavedanje o pomembnosti divjih užitnih rastlin v ponudbi lokalne kulinarike in lokalnih butičnih prehrambnih izdelkov. Turistični delavci zaznavajo vse večje povpraševanje po kulinaričnem trendu "revne kuhinje" – kuhati lokalno, sezonsko, z zdravimi sestavinami. Konkretno gre za sestavine in postopke, s čimer se Primorska lahko identificira, saj v Sloveniji izstopa po uporabi užitnih divjih rastlin v vsakdanji kulinariki. Ob trasi bodoče učne poti v Slapu, poimenovane »Med divje«, je prepoznanih že več kot 40 različnih vrst takšnih rastlin.

Ponedeljkovo jutro se je začelo na Majeriji, kjer so se zbrali gostinci iz raznih koncev Slovenije. Prvo delavnico je vodil Dario Cortese. Ta je vse zbrane popeljal po bodoči učni poti, ki kljub kratkosti pelje skozi različna rastišča: travnike, sadovnjake, vinograde, mejice, gozdni rob in vlažno dolino potoka, kar omogoča pestrost divjih rastlin. Udeleženci so se učili rastline prepoznati, seznanili so se z njihovimi uporabnimi deli ter – kar velikokrat pozabimo – o načinu in količini primernega odvzema iz narave. Delavnica je potekala aktivno, saj so se zbrani sproti pogovarjali, za kaj bi bile nabrane rastline uporabne in kaj iz njih lahko pripravimo.

Drugi del delavnice se je odvil v popoldanskem času, na turistični kmetiji Majerija. Udeleženci so se preselili v kuhinjo in "divja živila" v duhu ustvarjalnosti pripravili v različne odlične jedi. Delavnico je vodil Matej Tomažič, vendar so udeleženci prispevali tudi svoja znanja in ideje ter jih spretno povezali v nove jedi:

  • Kristaliziran regrat na jogurtu in medu;
  • »Divja« solata z mladimi listi lipe, regačice in bršljanaste grenkuljice …;
  • »Divja« kremna juha s hrustljavim trpotcem;
  • Krompirjevi cmočki z divjim hmeljem in prekajena skuta;
  • Gratinirani paketki nadevani s kremo kopriv ter paradižnikova omaka z rmanom.

Vse jedi so sodelujoči seveda tudi poskusili, se o njih kritično pogovorili in rezultat je več kot zadovoljiv.

Splošna ugotovitev je bila, da nas obkroža veliko užitnih divjih rastlin, ki pa jih ne poznamo in zato spregledamo. Jedi iz teh rastlin so vsaj tako ali še bolj okusne kot iz gojenih rastlin.

To je odločen korak z namenom, da bi v gostinstvu več posegali po divjih rastlinah in jih z našim znanjem in izkušnjami spreminjali v odlične unikatne jedi.

 

 

»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap,

Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina