Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap (Recept: GRENKULJIČINA JUHA)

datum: 30.09.2019

kategorija: Sporočilo za javnost

 

las vd prp clld_vodoravno_cmyk-modra OVgrb

 

Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap (Recept: GRENKULJIČINA JUHA)

 

Recept: GRENKULJIČINA JUHA

Zmagovalni recept Kulinaričnega natečaja Kuhajmo z divjimi v kategoriji »Mladi divjaki« (do 18. leta)

 

GRENKULJIČINA JUHA (OŠ Draga Bajca Vipava: Kaja Simonič, Eva Kovač, Živa Jermol pod mentorstvom ge. Barbare Kodelja Pavlin)

 

Kategorija: Predjed

 

Sestavine:

  • 300 – 400g  bršljanaste grenkuljice
  • 3 srednje velike krompirje
  • 2 – 4 žlice kisle smetane
  • Voda
  • Sol
  • Travniško cvetje za okrasitev

 

Navodila za pripravo:

  1. Olupite ter narežite krompir. Manjši kot so koščki manj časa vam bo vzelo kuhanje.
  2. Očistite še bršljanasto grenkuljico- potrebujete samo listke, ki naj bojo čim mlajši.
  3. To dvoje dajte v kozico zalite z vodo in solite. Kozico dajte na štedilnik ter kuhajte dokler ni krompir mehak.
  4. Juho spasirajte ter dodajte smetano.

Servirajte in okrasite z travniškim cvetjem.

 

Čas priprave:

30 minut (plus nabiranje grenkuljice)

 

To je juha ki jo lahko pripravi vsak ki ima voljo da odide na kratek sprehod v naravo ter nabere bršljanasto grenkukljico ji doda krompir ter smetano. Dobimo slastno ter zdravo enolončnico, ki je v primeru da jo spasiramo primerna tudi za mlajše otroke. Poljubno ji lahko dodamo tudi kakšne druge začimbe ali pa pustimo samo sol.

 

ReceptGRENKULJICINAJUHA_foto_cr1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap,

Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina