Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap (Recept: GRENKULJIČINA JUHA)
datum: 30.09.2019
kategorija: Sporočilo za javnost
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap (Recept: GRENKULJIČINA JUHA)
Recept: GRENKULJIČINA JUHA
Zmagovalni recept Kulinaričnega natečaja Kuhajmo z divjimi v kategoriji »Mladi divjaki« (do 18. leta)
GRENKULJIČINA JUHA (OŠ Draga Bajca Vipava: Kaja Simonič, Eva Kovač, Živa Jermol pod mentorstvom ge. Barbare Kodelja Pavlin)
Kategorija: Predjed
Sestavine:
- 300 – 400g bršljanaste grenkuljice
- 3 srednje velike krompirje
- 2 – 4 žlice kisle smetane
- Voda
- Sol
- Travniško cvetje za okrasitev
Navodila za pripravo:
- Olupite ter narežite krompir. Manjši kot so koščki manj časa vam bo vzelo kuhanje.
- Očistite še bršljanasto grenkuljico- potrebujete samo listke, ki naj bojo čim mlajši.
- To dvoje dajte v kozico zalite z vodo in solite. Kozico dajte na štedilnik ter kuhajte dokler ni krompir mehak.
- Juho spasirajte ter dodajte smetano.
Servirajte in okrasite z travniškim cvetjem.
Čas priprave:
30 minut (plus nabiranje grenkuljice)
To je juha ki jo lahko pripravi vsak ki ima voljo da odide na kratek sprehod v naravo ter nabere bršljanasto grenkukljico ji doda krompir ter smetano. Dobimo slastno ter zdravo enolončnico, ki je v primeru da jo spasiramo primerna tudi za mlajše otroke. Poljubno ji lahko dodamo tudi kakšne druge začimbe ali pa pustimo samo sol.
»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«
Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap,
Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina