Na vsebino
Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 3Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 8

Nanoški sir že šesti zaščiteni slovenski proizvod v EU

datum: 05.10.2011

kategorija: Sporočilo za javnost

Nanoški sir že šesti zaščiteni slovenski proizvod v EU


Evropska komisija je v Uradnem listu EU objavila uredbo o registraciji Nanoškega sira kot zaščiteno označbo porekla. To pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva določenega geografskega okolja.

Nanoški sir je že šesti registriran slovenski proizvod pri Komisiji, do sedaj so registrirani - Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla), Prleška tünka (zaščitena geografska označba), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost), Idrijski žlikrofi (zajamčena tradicionalna posebnost) in Prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost).

Sir so na mogočni planoti Nanos, po kateri je dobil tudi ime, pridelovali že v 16. stoletju. V preteklosti so na planoti Nanos izdelovali sir izključno iz ovčjega mleka. Ker se je po drugi svetovni vojni delež ovc zelo zmanjšal, so izdelali tudi manj sira. Ustni viri navajajo, da je bilo mogoče nazadnje dobiti Nanoški sir v Trstu leta 1954. Nanoški sir so leta 1986 ponovno začeli izdelovati v Mlekarni Vipava. Zaradi pomanjkanja ovčjega mleka zdaj sir izdelujejo iz kravjega mleka. Za območje izdelovanja Nanoškega sira je značilno prepletanje sredozemskega in celinskega podnebja. Podnebje in prevladujoča kraška tla se kažeta tudi v kakovosti paše in pridelavi krme.
Mleko za proizvodnjo Nanoškega sira se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je Nanoški sir intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore vinorodnega območja, kjer se nahajajo zorilnice sira, se po dvomesečnem zorenju sira izoblikuje poseben, pikanten okus sira, ki je značilen za Nanoški sir.

Za to pridobitev iskreno čestitamo Mlekarni Vipava in GIZ-u Nanoški sir!