Na vsebino
Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 1Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 5Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 16Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 4

Razstava »Jan Palach 69«

datum: 11.02.2019

kategorija: Sporočilo za javnost

 

V Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, bo, od 1. do 22. marca 2019, na ogled razstava Jan Palach 69.

Razstava bo, v navedenem terminu, na ogled od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro.

S to razstavo se spominjamo 50. obletnice, ko se je 16. januarja 1969 na praškem Venčeslavovem trgu zažgal dvajsetletni študent Jan Palach.

Želel je spodbuditi svoje sodržavljane, da bi se uprli začenjajoči se “normalizaciji” (zgodovinsko obdobje na Češkoslovaškem - od okupacije s strani vojsk Varšavskega pakta leta 1968 do Žametne revolucije leta 1989). Čeprav mu političnega razvoja na Češkoslovaškem ni uspelo obrniti, se je vtisnil globoko v spomin družbe. Že od njegove smrti se ga spominjamo predvsem kot simbola – bakle, žrtve ali narodnega junaka.

Namen te razstave je ponuditi drugačen pogled in približati življenje in dejanje Jana Palacha v zgodovinskem kontekstu s pomočjo arhivskih dokumentov, fotografij, filmskih posnetkov in predmetov (vključno z zadnjimi dopisi Jana Palacha).

Razstava si prizadeva uvrstiti njegovo zgodbo v kontekst praške pomladi in začenjajoče se “normalizacije”, približuje Palachovo življenje in idejno zaledje, iz katerega je izhajal, predstavlja načrtovanje in samo izvedbo njegovega dejanja, kakor tudi odziv, ki ga je v družbi sprožil. Pozornost je bila posvečena tudi Ryszardu Siwcu, Janu Zajícu in Evženu Plocku.

 

Avtorji razstave: Petr Blažek, Patrik Eichler, Jakub Jareš

Oblikovalec razstave: Jáchym Šerých

Organizatorja izvirne razstave na Češkem: Filozofska fakulteta Karlove Univerze, Narodni Muzej

Organizatorja razstave v Sloveniji: Češko-slovensko društvo, Zavod »Zimske urice«, s podporo Univerze v Novi Gorici.