UKREPI Karitas v zvezi s KORONA VIRUSOM

datum: 26.03.2020

kategorija: Koronavirus

 

KARITAS VIPAVSKE DEKANIJE, Ajdovščina, Vipavska 11

Sporočilo, 25.3.2020

 

UKREPI Karitas v zvezi s KORONA VIRUSOM

Sodelavci Škofijske karitas Koper, kamor spadamo tudi sodelavci Karitas vipavske dekanije (občina Ajdovščina in Vipava) se zavedamo nevarnosti, ki jo predstavlja korona virus povsod, še posebej na področju Primorske, zato se pridružujemo vsem ukrepom in navodilom državnih institucij, predvsem pa v trdni in stalni povezavi s Slovensko karitas in pomoči potrebnimi v lokalni skupnosti.

S podporo Slovenske karitas smo zagotovili zaščitne rokavice, razkužila in zaščitne maske. Vse oblike pomoči prilagajamo trenutnemu stanju in sporočamo kontaktno številko Škofijske karitas – 040 565 533; karitas.koper@rkc.si

 

  • Center karitas v Ajdovščini ne razdeljuje materialne pomoči v takem obsegu, kot navadno, v nujnih primerih je kontaktna številka 041 442 238 oz. 041 429 713.

Vse prejemnike pomoči, ki so naročeni na določen datum, pomoči pa trenutno nujno ne rabijo obveščamo, da bo pomoč počakala na ponovno odprtje Centrov karitas, torej ne bodo zaradi tega dobili nič manj. V nujnih primerih (hrana in pomoč pri plačilu položnic) se pripravi paket, ki ga lahko, ob upoštevanju vseh navodil, prevzame zdrav družinski član, v kolikor to ni mogoče se pomoč pelje do hišnih vrat prejemnika.

V Centru karitas ne sprejemamo oblačil, obutve in drugih daril.

 

Škofijska karitas je do maja meseca za redne prejemnike pomoči založena s hrano EU v teži 58 ton in kupljeno iz lastnih sredstev v teži 21 ton. Za področje Karitas vipavske dekanije je v ta namen že v skladišču 13 ton. 

V mesecu marcu je bilo v Centru karitas v Ajdovščini pripravljenih in ob upoštevanju priporočil, prevzetih oz. dostavljenih na dom 65 paketov pomoči, poravnanih je bilo 12 nujnih položnic.

 

Za pogovor, spremljanje in podpora v različnih stiskah veljajo zgornji gsm. Vse kontaktne osebe v mreži Karitas so objavljene na spletni strani http://karitas-kp.rkc.si/ .

 

  • Program PNC – Popoldan na cesti, učna pomoč otrokom, ki deluje na desetih lokacijah, v naši dekaniji: Cesta, Kamnje, Ajdovščina, Vrhpolje, Vipava, Slap, prav tako začasno zapira svoja vrata, teče pa pomoč na daljavo na virtualni ravni v sodelovanju Karitas – starši – otroci – šola.  Za podporo pri učni pomoči in svetovanje je kontakt voditeljica programa: 041 762 029, pnc.karitas@gmail.com

Poleg stalnih prostovoljcev je kar obsežen seznam tudi občasnih prostovoljcev, ki so pripravljeni sodelovati kot Mlada karitas pod geslom Naš kraj, naše srce.

 

  • Program za brezdomce v Malorci v Ajdovščini teče nemoteno, ob upoštevanju vseh priporočil za varnost sodelavcev Karitas in uporabnikov. Kontakt: 064 195 859, malorca.karitas@gmail.com.

 

  • Obiski bolnih in starejših pred Veliko nočjo v osebni obliki odpadejo, je pa v ta namen pripravljenih 2.000 velikonočnih voščilnic, ki jih bodo sodelavci župnijskih Karitas poslali po pošti. Z nekaterimi se bodo pogovorili tudi po telefonu ter jih povprašali, če kaj potrebujejo.  

 

Navedeni ukrepi veljajo  do preklica in v sodelovanju z lokalno skupnostjo, navodili Civilne zaščite ter Slovensko karitas https://www.karitas.si/

 

V letu 2020 je na področju Karitas vipavske dekanije 208 družin in 96 posameznikov oz. 927 oseb, ki prejemajo materialno pomoč. V finančno pomoč otrokom je vključenih 238 šolarjev, v program Popoldan na cesti - učna pomoč pa 209 otrok,  Hiša Malorca v Ajdovščini zagotavlja 24-urno namestitev 10-im brezdomnim osebam.

 

Želimo in prosimo donatorje in vse ljudi dobre volje za postni dar na TRR ŠK Koper SI56 0475 1000 0867 279, uporabili ga bomo za pomoč družinam v stiski, še posebej tistih, ki zaradi ukrepov nimajo rednih dohodkov. Hvala lepa.

 

Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, jozica.licen@rkc.si , 041 429 713.