Prvi paketi zaščitnih mask že na pošti

datum: 07.04.2020

kategorija: Koronavirus

 

Prvi paketi zaščitnih mask že na pošti

Občanke in občani boste med torkom in četrtkom prejeli pakete zaščitnih mask dveh različnih velikosti. Danes so prostovoljci prve pakete mask že dostavili na pošto, ki jih bo razdelila v gospodinjstva.

maska SL

 

Maske bodo prejela vsa gospodinjstva občin Ajdovščina in Vipava – izdelava v teh dneh poteka po najboljših zmogljivostih. Projekt je zaradi velike količine in postopkov izdelave zahteven, vsi vpleteni v proces se trudijo v čim krajšem možnem času izdelati čim večjo količino, ki bo zadostila potrebam vseh občank in občanov. Najbolj izpostavljenim skupinam smo maske delili že prejšnji teden.

Maske, lokalno poimenovane WaM1, nimajo certifikatov in niso namenjene medicinski uporabi, a zagotavljajo primerno stopnjo zaščite pred okužbo.

 

 

Prosimo, da pri namestitvi upoštevate naslednja navodila:

1. Najprej si temeljito umijemo roke z milom in vodo.

2. Če nosimo korekcijska očala, jih pred namestitvijo odstranimo.

3. Preden masko namestimo na obraz, jo primemo za ušesni zanki in ju s prsti previdno raztegnemo do ustrezne velikosti, da se maska prilega našemu obrazu. Pri tem pazimo, da se ne dotikamo sprednjega dela maske.

4. Zanki zataknemo za ušesa, po potrebi si prilagodimo zgornji in spodnji del tako, da se popolnoma oprijema obraza.

5. Ko je maska nameščena, mora pokrivati usta, nos in brado.

Masko je potrebno zamenjati po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna. Pri odstranitvi maske upoštevamo enak postopek – umijemo roke, primemo ušesni zanki in masko previdno odstranimo. Do pranja jo hranimo v zaprti najlonski vrečki. Maske so bile pred pakiranjem oprane, vendar jih pred uporabo ponovno operite. Peremo jih na 30 ali 60 stopinj z detergentom. 

Pomembno: V primeru, da se maska nikakor ne prilega vašemu obrazu, si jo lahko regulirate z dodatnimi šivi v predelu nosu ali brade. Šivanje lahko nadomesti tudi spenjač ali lepilo.

Podrobnejšo ponazoritev navodil za uporabo maske si lahko pogledate v priloženem videu

 

Povezana objava: Kaj naredimo, če se maske premajhne?