Na vsebino
Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 9Panorama Občine Vipava 4Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 8Panorama Občine Vipava 11Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 7

povezave

POBRATENA OBČINA: LUMBIN, FRANCIJA

Listina o pobratenju občine Vipava s francosko občino Lumbin je bila podpisana leta 2006, slovesno pa potrjena maja 2013.

Vsebina listine je s strani obeh županov podpisan dogovor, s katerim želita občini uresničevati sledeče skupne cilje:
- razvijanje in poglabljanje sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in razumevanja;
- prijateljsko sodelovanje, ki bo potekalo v korist vseh občanov;
- razvijanje omikanega sožitja in plemenitih medčloveških vezi med prebivalci, še posebej med mladimi;
- prispevati k razvoju svobodne, združene Evrope, v kateri so osnovna vrednota človekove pravice, demokracija in mir.

Osnovni namen pobratenja je prijateljsko sodelovanje med občinama, sodelovanje na področju kulture, športa, spoznavanju drugih krajev, jezikov in ljudi.

Občina Lumbin leži v jugovzhodni Franciji, v cantonu Touvet, v departmaju Isere in regiji Rhone-Alpes.

Občina je podeželskega tipa. Meri 677 hektarov ali 6,77km². Povprečna nadmorska višina občine je 551m (najnižja 222m, najvišja 880m). Približno 20km je oddaljena od mesta Grenoble (sedež departmaja) in 98km od Lyona (sedež regije). Podnebje je oceansko, z zmernimi poletnimi temperaturami.

Statistični podatki kažejo, da  prebivalstvo v občini narašča, saj je imel kraj leta 1975 le 488 prebivalcev, v letu 2013 pa že 2108 prebivalcev.

Zasluge za povezavo obeh občin ima francosko društvo Julka iz Lumbina, z uradnim nazivom JULKA Lumbin Europe Amitié. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2005 in si je za svojo dejavnost izbralo »evropski prijateljstvo«, kar so izrazili že z imenom društva. Želeli so spoznati prebivalce kakšnega kraja v drugi evropski državi, se z njimi spoprijateljiti, skupaj preživljati lepe trenutke in se naučiti medsebojnega cenjenja in spoštovanja.  Ni naključje, da so si kot prvi kraj spoznavanja izbrali Slovenijo (članico EU z letom 2004) in našo občino. Stari starši prve predsednice društva, ge. Gisele Giraud, so bili namreč iz Vipave in Gradišča pri Vipavi. In po stari mami Julki (Vipavki Julki Poniževi, por. Durn) je društvo dobilo tudi del svojega imena.

Med društvom Julka in različnimi vipavskimi društvi poteka aktivno sodelovanje.

Občina Lumbin

Društvo JULKA Lumbin Europe Amitié

Prispevki o pobratenju:

2013

 

 

 

POBRATENA OBČINA: ILOK, Hrvaška

Župan Občine Ilok g. Miroslav Janić in podžupan Občine Vipava g. Bogdan Godnič sta 1. junija 2012, v prostorih mestnega muzeja v Iloku slovesno podpisala Listino o pobratenju. S podpisom listine sta se za čas trajanja projekta VINCULT zavezala k sodelovanju med območjema, ki ju povezujeta zlasti temi vinarstvo in vinski turizem.