Na vsebino
Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 6Panorama Občine Vipava 18Panorama Občine Vipava 15Panorama Občine Vipava 12Panorama Občine Vipava 14Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 17Panorama Občine Vipava 7Panorama Občine Vipava 2Panorama Občine Vipava 10Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 13Panorama Občine Vipava 10

sporočila za občane

 • Knjiga Meč in vihar, avtorja Lovra Novinška, naprodaj v TIC-u Vipava

  Izšla je knjiga "Meč in vihar" avtorja Lovra Novinška

  Knjiga Meč in vihar je pripoved o vojnem pohodu največje armade, ki je kdajkoli skozi dolgo obdobje antike prehodila ozemlje današnje Slovenije, od Dravskih ravnin na severovzhodu,Dolenjskega gričevja na jugovzhodu, pa vse do Vipavske doline in Soče na zahodu in o krvavi bitki med vzhodnorimskim krščanskim cesarjem Teodozijem in zahodnorimskim poganskim proticesarjem Evgenijem leta 394 pri Frigidu ali mrzli reki , svetovno zgodovinsko pomembnem dogodku, ki se je odigral na naših tleh in o enem najbolj krvavih spopadov v dolgi vrsti državljanskih vojn, ki so pustošile pozno rimsko državo, s katerim je bila krščanstvu izbojevana zadnja in dokončna zmaga nad rimskim antičnim poganstvom, s čemer je dobilo odločilno politično moč in priložnost, da je v naslednjih stoletjih postalo globalno vezno tkivo evropske civilizacije.


  KNJIGA JE NAPRODAJ V TICU VIPAVA!

  Info: 368 70 41 ali 051 215 226, e-pošta:  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  spletna stran: www.vipavska-dolina.si

 • 31. tradicionalni pohod na Nanos - Po Vojkovih poteh


  PD Podnanos organizira, v nedeljo, 2.3.2014, svoj že 31. tradicionalni pohod na Nanos- Po Vojkovih poteh.

  Začetek pohoda je izpred OŠ v Podnanosu, ura ni določena, ker pohodniki startajo sami časovno poljubno kot pač prispejo v Podnanos.

  Pot pelje iz Podnanosa čez potok Močilnik, nato pa skozi vas Podbreg čez Tabor in se vzpenja na planoto Zatrep. Od tu se steza strmo dvigne v pobočje Nanosa. Na vrh pridemo pri kapelici, takrat smo »na Konju« na višini 920 m. Če je lepo vreme, je od tu lep razgled po zgornji Vipavski dolini, Krasu ter do morja in naprej v Furlansko nižino.
  Od kapelice se steza spušča do kmetije »pri Strgarjevih«. Od Strgarjevih gremo delno po gozdni cesti, delno pa po stezi do lovske koče, kjer je konec pohoda. Tu se pohodniki lahko okrepčajo in potrdijo vzpon.

  Sam pohod traja okrog štiri ure in je primeren za vse kategorije pohodnikov.
  Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

  Startnine ni, pijača in jedača pa bo na razpolago po simbolični ceni.


  Dodatne informacije lahko dobite pri vodji prireditve g. Krečič Elvisu (tel. 041 535 118) ali pa na e-naslovu: .


  Lepo vabljeni v čim večjem številu na Nanos!  PLANINSKO DRUŠTVO PODNANOS

  www.pd-podnanos.si

 • 6. pohod po Erzelju in okolici in koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič


  Krajani Erzelja vas vabimo v nedeljo, 9. marca 2014, na 6. pohod po Erzelju in okolici in na koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

  Pričetek 6. pohoda bo ob 10. uri pred šolo na Erzelju, kjer se krožna pešpot tudi zaključi.

  Tri do štiri ure trajajoča pot poteka od šole med zaselki in studenci po Erzelju, do cerkve Marije Snežne, na Tabor, k ostankom bolnice Vera, na hrib sv. Petra in nazaj k šoli.

  Pot je srednje zahtevna, gre po urejenih poljskih poteh, primerna je za vse letne čase, potrebna je pohodniška obutev. Pohodniki hodijo na lastno odgovornost.

  Za prispevek 2 EUR vam bodo organizatorji na poti ponudili pijačo.
  Več informacij o naši vasi in o preteklih pohodih dobite na spletni strani: www.erzelj.si.

  Ob 15.uri bo pred šolo nastop Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

  S prireditvama bomo obudili spomin na 8. marec 1943, ko je italijanski okupator pregnal krajane Erzelja s svojih domov, vas izropal, domačine pa odpeljal v internacijo in pregnanstvo.

  S partizansko pesmijo se bomo spomnili na pomembno vlogo žensk v vseh zgodovinskih obdobjih in proslavili mednarodni praznik žena.

  Cena karte za nastop zbora je v predprodaji 5 EUR, na dan dogodka pa 7 EUR.

  Karte prodajajo: TRG Vipava, TIC Ajdovščina, Trgovine podjetja FAMA, Drogerija Terčelj v Ajdovščini.

  Za informacije in nakup kart lahko pokličete na tel.: 031 379 375.


  Prisrčno vabljeni!

 • Anketa za najemnike stanovanj ali sob

  Anketa za najemnike stanovanj ali sob

  Vse, ki ste v zadnjih 10 letih kadarkoli najemali stanovanje (hišo, sobo; vse, razen bivanja v študentskem domu), vljudno prosimo, da nam naklonite 8-9 minut vašega dragocenega časa, odgovorite na anketna vprašanja in nam tako pomagate pridobiti dragocene podatke o razmerah, v katerih živimo (ali pa smo živeli) najemniki! Pravni status vašega najema pri tem ni pomemben; v anketi lahko sodelujete ne glede na to, če ste imeli podpisano pogodbo ali ne, če ste prijavili bivališče ali ne itd. Anketa je anonimna; svoj e-naslov lahko oddate, če se boste sami tako odločili. Do ankete lahko dostopate preko te povezave: http://goo.gl/forms/FnpsKvde4v.

  V času priprave Nacionalnega stanovanjskega programa, ki naj bi poskušal spremeniti vlogo najemništva stanovanj v Sloveniji, smo se na MSS – zaradi pomanjkanja podatkov na tem področju – odločili pripraviti spletno anketo na temo najema stanovanj. Vemo, da to ni idealen način zbiranja podatkov, vendar verjamemo, da bomo na ta način pridobili vsaj osnovno sliko o razmerah v najemništvu. Če se bo seveda odločilo sodelovati dovolj posameznikov.

  Zato vas hkrati prosimo, da tole prošnjo posredujete naprej po vaših kanalih in morda tudi osebno apelirate na tiste, ki ustrezajo anketnemu profilu, oziroma menite, da bodo pripravljeni odgovarjati.

  Za vaše odgovore in posredovanje informacije se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo in obljubljamo, da se bomo po svojih močeh borili za učinkovitejše reševanje stanovanjske problematike.


  Mladinski svet Slovenije

 • Božični koncert skupine TVOJ GLAS

  Vzemite si čas za praznično pesem!

  Vabimo vas na BOŽIČNI KONCERT skupine TVOJ GLAS.

  Koncert bo v četrtek, 26. decembra 2013, po sv. maši, ob 17. uri,
  v cerkvi sv. Frančiška Ksaverija na Lozicah
  .


  >>Tvoj glas<< je skupina treh deklet in štirih fantov, ki skupaj
  ustvarjajo - v bolj ali manj enaki zasedbi - že deset let. Povezuje jih ljubezen do glasbe. Poznajo jih predvsem poslušalci festivala Ritem duha, kjer so trikrat osvojili prvo nagrado strokovne žirije.
  Prav tako so lansko leto uspešno nastopili na festivalu Melodije morja in sonca. Izvajajo sodobno krščansko glasbo, sicer pa so jim blizu tudi druge zvrsti. Izbirajo in ustvarjajo pesmi, ki jih najbolj nagovorijo in za katere čutijo, da lahko nagovorijo tudi druge.


  Vstopnine ni, veseli pa bomo vašega prostovoljnega prispevka.


  Prijazno vabljeni!

  Društvo Zdravljica Lozice

 • BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT Tamburjašev

  BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT Tamburjašev


  Tamburjaši vabimo na BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT, ki bo,

  28. 12. 2014 ob 18. uri,
  v Kulturnem domu v Vipavi
  .


  Gostje večera:
  - Tamburaški orkester CTK "Varaždin" in solisti


  Vstopnina: 5€


  Vljudno vabljeni!

 • Brezplačno svetovanje potrošnikom

  Urad za varstvo potrošnikov je odprl brezplačno telefonsko številko za brezplačno svetovanje potrošnikom , ki ga izvajajo potrošniške organizacije, izbrane na javnem razpisu Urada za varstvo potrošnikov: 080 88 99 .

  Svetovanje poteka vsak dan vsak dan med 9.00 in 13.00 uro.
  Vprašanja lahko potrošniki pošiljajo tudi po elektronski pošti na: .

  Vsa vprašanja potrošnikov bodo usmerjena na izbrane potrošniške organizacije.

  Urad ocenjuje, da je bil z vzpostavitvijo brezplačne telefonske številke dosežen velik napredek pri doseganju kvalitete svetovanja.
  Urad bo v skladu s pogodbo z izvajalskimi potrošniškimi organizacijami seznanjen z vsemi vprašanji potrošnikov kakor tudi z odgovori svetovalcev.

  S tem bo pridobil podlago za različne analize, ki bodo služile za dvig kvalitete opravljanja javne službe svetovanja in podlago za uveljavljanje novih usmeritev politike varstva potrošnikov.


  Lep pozdrav!

 • Čistilna akcija - april 2015

  Čistilna akcija - april 2015


  Turistično društvo Lanthieri Vipava, tudi letos, organizira čistilno akcijo, ki bo potekala v soboto, 11.4.2015.

  Glede na to da Vipavsko dolino in našo občino "sečeta" tako regionalna cesta kot hitra cesta, smo se odločili, da damo v letošnji akciji poudarek na čiščenju oz. pobiranju odpadkov ob spodaj navedenih cestah.

  Plan pobiranja odpadkov:
  1. Obe strani hitre ceste Log-Podnanos
  2. Obe strani regionalne ceste Podnanos-Log
  3. Cesta Vipava-Vrhpolje-Duplje-Log
  4. Cesta Vipava-Slap-Lože-Manče
  5. Cesta Vipava-Kamp Tura
  6. Cesta Manče-Goče
  7. Cesta Podnanos-Orehovica, Podnanos-Podraga, Podnanos-Lozice

  *Rokavice in vreče za smeti lahko udeleženci akcije prevzamejo na Glavnem trgu v Vipavi, bife Podnanos, cerkev Vrhpolje, šola Lože na dan akcije od 7h dalje.

  Udeležence akcije prosimo, naj tudi sami poskrbijo za ustrezno zaščito (močnejše rokavice ....)

  *Ob regionalni cesti in hitri cesti Log-Podnanos bosta krožila 2 traktorja ki bosta sproti pobirala polne vreče z odpadki in jih vozila na zbirna mesta, kjer bodo postavljeni kontejnerji za zbrane odpadke.

  Ker bo vseh kontejnerjev samo 6, vse udeležence čistilne akcije prosimo, da se pobira smeti samo po dogovorjenih lokacijah in se na zbirna mesta ne vozi večjih kosovnih odpadkov.


  Lep pozdrav,

  Turistično društvo Lanthieri Vipava
  Jernej Mikuž

 • Čistilna akcija »OČISTIMO VIPAVO« 2013

  Čistilna akcija v Vipavi, petek, 12. aprila 2013 od 9. ure dalje


  Vabimo vas, da se nam pridružite na čistilni akciji »OČISTIMO VIPAVO«, ki bo potekala v petek, 12. aprila 2013 od 9. ure dalje.

  Zbirno mesto je na glavnem trgu v Vipavi.


  Vsi, ki se boste akcije udeležili, vas čaka topel obrok.


  Vljudno vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite na ali tel: 051 215 226.  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 051 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Film Izvirna Vipavska

  Film Izvirna Vipavska

  Zavod za turizem Vipava vabi k ogledu filma Izvirna Vipavska, ki je nastal v okviru projekta MOJ KRAJ JE TURIZMU PRIJAZEN (link).


  Vipavska dolina – toliko vsega

  Vipavska dolina leži na zahodnem delu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu jo oklepajo planote Nanos, Hrušica in izraziti rob Trnovskega gozda. Na jugu jo od Krasa ločijo Vipavski griči. Na zahodu se Dolina izteka v Goriško ravan.

  Gladko dolinsko dno je odžejano z glavno vodno žilo – reko Vipavo, ki veže zgornji in spodnji konec doline. Svoje popotovanje začenja v Vipavi, od nas pa se, hiteča proti Soči, poslovi v spodnji Vipavski dolini.

  Območje je reliefno, pedološko in klimatsko zelo pestro, kar narekuje, da so tudi kmetijske dejavnosti in vzgoje kultur zelo različne. Vipavska dolina s svojimi planotami je dežela mnogih barv. V zgodnji pomladi na planotah še slika svoje mojstrovine zima, medtem ko se Dolina že odeva v nežno belino sadnega cvetja. In ko ta v poletju zasije pšenično zlato, greje z ognjeno gorkoto koruznih storžev, diha z nežno poletno poltjo breskev, planote polnijo svoje zelene travnike z živopisnim rožnim svetom. Potem planote zardijo v zrelih plodovih malin… in nato Dolina vrne z nasmehom grozdnih jagod. Vzporedna življenja istega časa.

  Dežela, kjer se križajo, stikajo in oddvojijo poti, ima burno preteklost. Pogosta je beseda o imenih zgodovine, o velikih in malih usodah, o življenju, ki ima vsako svoj namen, o svetih in čarnih znamenjih – teh s tišino govorečih zapisovalcih.

  Toda, če je kaj, kar je do konca zaznamovalo ta košček sveta, je to njena vila rojenica – burja, ki se z vsem svojim dostojanstvom pogosto spusti med nas. Ta je Dolini dala karakter.

  Vipavska dolina - premišljen načrt ali sestavljenka čudovitih naključij? Vsekakor žar, ki vrača v vračanja …

  Vabjeni!


  Zavod za turizem Vipava

 • Folklorno društvo Vipava vabi

  Folklorno društvo Vipava vabi vse, ki sta vam pri srcu folklora in slovensko kulturno izročilo, da se nam pridružite!

  Vsako sredo imamo vaje ob 20. uri, v domu kulture v Vipavi.

  Pridi, ne bo ti žal!


  Če pa želiš samo informacije, pokliči na tel. št.: 041 978 133 ali 041 724 898.


  Folklorno društvo Vipava

 • Gostišče Podskala odpira svoja vrata

  Gostišče Podskala odpira svoja vrata


  GOSTIŠČE PODSKALA OB IZVIRU REKE VIPAVE ODPIRA SVOJA VRATA - vabljeni od 6. avgusta 2012 dalje.

  Od 6. avgusta 2012 vas pričakujejo vsak dan med 9. in 23. uro, ob koncih tedna pa med 9. in 24. uro.

  Po ugodnih cenah vam ponujajo:
  - malice (glavna jed s solato že od 4,90 €),
  - kosila ( juha, glavna jed, solata in sladica že od 6,50 €)
  - jedilnike za večje skupine (že od 5,00 € naprej)
  - jedi po naročilu

  V gostišču Podskala bodo postavili tudi krušno peč, iz katere bo zadišalo po odličnih picah.


  Info:
  Dragan Petrović
  gsm: 041 540 964

 • Hitro in brezplačno do končane osnovne šole na Ljudski univerzi Ajdovščina

  Hitro in brezplačno do končane osnovne šole na Ljudski univerzi Ajdovščina

  Osnovna šola za odrasle je namenjena vsem tistim, ki niso uspešno končali osnovnošolskega izobraževanja, so pa izpolnili osnovnošolsko obveznost. Vpisni pogoj je starost vsaj 15 let in izpolnjena osnovnošolska obveznost.

  Udeležba v osnovni šoli je za kandidate brezplačna, program sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Izvedba izobraževanja je prilagojena potrebam odraslih – vsakemu posamezniku pripravimo svoj način šolanja in mu nudimo dodatno pomoč ter svetovanje.

  Vabimo vas na informativne dneve, ki bodo
  v torek, 9. oktobra 2012 ob 16.30
  v torek, 16. oktobra 2012 ob 16.30

  Ljudska univerza Ajdovščina, cesta 5. maja 14, Ajdovščina.
  Vpis je možen celo leto, zato se lahko oglasite kadarkoli.


  Informacije Helena Furlan na telefon 05/ 366 47 53, 041 437 785 ali .


  Vabljeni.
  UNIVERZA AJDOVŠČINA

 • Izobraževalna delavnica - Bonton turističnega vodenja in nastopanja v javnosti


  Vabilo na izobraževalno delavnico “Bonton turističnega vodenja in nastopanja v javnosti”, ki bo, v četrtek, 7. marca 2013 ob 17. uri, v prostorih Vinoteke Vipava.

  Delavnico bo vodil Iztok Bončina.


  Dotaknili se bomo naslednjih vprašanj:
  - poglavja iz psihologije turističnega vodenja,
  - poglobljena razlaga kodeksa turističnih vodnikov,
  - izvlečki iz splošnega bontona, ki so pomembni za turistično vodenje,
  - uspešno reševanje konfliktnih situacij in soočenje s problematičnimi gosti,
  - spoznavanje alternativnih, vsebinskih oblik turistične ponudbe,
  - alternativne oblike turističnega vodenja,
  - osnovne značilnosti nastopanja v javnosti,
  - besedno in nebesedno sporazumevanje.

  Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja
  Evropa investira v podeželje
  Projekt delno financira Evropska unija


  Vljudno vabljeni!

  Vljudno vas prosimo, da vašo udeležbo predhodno sporočite preko tel.: 05 368 70 40 ali 051 215 226, lahko pa nam pišete na .  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Izobraževalni program Ponudnik tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev

  Izobraževalni program Ponudnik tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev


  Bi želeli začeti s samostojno dejavnostjo na podeželju?


  Ljudska univerza Ajdovščina organizira 170-urni program Ponudnik tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev.

  Program je zasnovan tako, da vodi udeležence od samega oblikovanja poslovne ideje, medsebojnega povezovanja ponudnikov pa vse do aranžiranja izdelka in končne prodaje na turističnem in domačem trgu.

  Program je za brezposelne brezplačen, saj ga financira ESS in MIZKŠ.
  Predavanja bodo potekala na Ljudski univerzi Ajdovščina od oktobra 2012 do marca 2013.

  Uvodno srečanje bo 8. 10. 2012.


  Podrobnejša vsebina:

  MODUL 1: OBLIKOVANJE LASTNE POSLOVNE IDEJE PONUDNIKA TRADICIONALNIH IZDELKOV, PRIDELKOV IN STORITEV
  Geografske in naravne značilnosti lokalnega okolje
  Kulturna dediščina lokalnega okolja
  Tradicionalne domače in umetne obrti
  Tradicionalni kmetijski pridelki ter kulinarična ponudba lokalnega okolja
  Ponudba na lokalnem turističnem trgu
  Oblikovanje lastne poslovne ideje in SWOT analiza prvih zamisli

  MODUL 2: MREŽENJE PONUDNIKOV TRADICIONALNIH IZDELKOV, PRIDELKOV IN STORITEV KOT OBLIKA SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA
  Načini mreženja ponudnikov tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev
  Oblikovanje skupne poslovne ideje za vzpostavitev omrežja ponudnikov tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev
  Oblikovanje mreže ponudnikov za izbrane tradicionalne izdelke, pridelke in storitve
  Označevanje lokalnih izdelkov in pridelkov

  MODUL 3: IZDELOVANJE, OBLIKOVANJE IN ARANŽIRANJE TRADICIONALNIH IZDELKOV, PRIDELKOV IN STORITEV
  Izdelovanje tradicionalnih izdelkov oz. oblikovanje ponudbe tradicionalne storitve
  Pregled, načrtovanje in organizacija dela
  Aranžiranje na tradicionalen način

  MODUL 4: PONUDNIK TRADICIONALNIH IZDELKOV PRIDELKOV IN STORITEV KOT (SOCIALNI) PODJETNIK
  Pravnoorganizacijski vidiki poslovanja (registracija dejavnosti, statusne oblike za opravljanje dejavnosti)
  Pravni vidiki poslovanja
  Trženje tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev
  Računalniško opismenjevanje
  Oblikovanje lastne promocije – poslovna vizitka, oglas, zloženka
  Uspešna komunikacija s kupci
  Poslovna komunikacija z gosti iz tujine
  Finančno vodenje lastne dejavnosti
  Možnosti financiranja tradicionalne dejavnosti (javni razpisi, subvencije za samozaposlitev).


  Delo bo potekalo v obliki projektnega učenja, v skupini 12 – 16 udeležencev.

  Za dodatne informacije in prijave lahko pokličete na 05 3664 750 ali nam pišete na .  INFORMACIJE:
  Ljudska univerza Ajdovščina
  Cesta 5. maja 14
  5270 Ajdovščina
  T: 05 366 47 50
  F: 05 366 47 55
  GSM: 041 437 785

  www.lu-ajdovscina.si

 • Izšla je knjiga ŽIVLJENJE OB TRTI IN KRŠINU

  Izšla je knjiga "ŽIVLJENJE OB TRTI IN KRŠINU"


  V letu 2000 je Občina Vipava izdala knjigo Življenje ob trti in kršinu, kjer je zapisanih 27 biografskih zgodb naših domačinov – starosvetnikov iz Vipave in okolice, ki so preživljali krvavo dvajseto stoletje. Te knjige že lep čas ni v prodaji, zato se je KS Vipava odločila za njen razširjen ponatis, v katerem je dodanih še 17 podobnih biografskih zapisov.

  Tako so v knjigi združeni spomini poslednje generacije, ki je pripadala ali še pripada dvajsetemu stoletju in se po zakonitostih tega sveta poslavlja od življenja. Zapisani spomini tako predstavljajo najboljši učbenik domače preteklosti, zato so še toliko bolj dragoceni. Knjigo bogati 224 starih fotografij iz družinskih albumov, med katerimi segajo najstarejše v leto 1891.


  Od torka, 14. februarja 2012 naprodaj tudi v TRGu Vipava!  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Izšla je nova knjiga o Vipavi, z naslovom Zgodovina in razvoj arhitekture in okolja Vipave ter Vipavske doline


  Obveščamo vas, da je iz šla nova knjiga o Vipavi, avtorice Elene Mulic z naslovom: »Zgodovina in razvoj arhitekture in okolja Vipave ter Vipavske doline«


  Več informacij o knjigi:
  "Zgodovina in razvoj arhitekture in okolja Vipave ter Vipavske doline" je knjiga, v kateri bralec spozna zgodovino Vipave, ki sega daleč nazaj okrog leta tisoč.
  Pri opisu Vipave je najprej omenjena bitka pri Frigidu med Arborgasto in Teodozijem leta 341. Zgodovinski razvoj Vipave obsega politična vladanja in cerkveno katoliško župnijo. Iz arhivov so zbrani dokumenti porušene cerkvice svetega Marka (leta 1948) in župnijske cerkve svetega Štefana v Vipavi, cerkve Svetega križa na Gradišču pri Vipavi ter cerkve Matere božje v Logu pri Vipavi. Sledijo opis trga Vipave in Zemona na Jožefinskem vojaškem zemljevidu iz obdobja 1763-1787 ter oznake Vipave na raznih starejših zemljevidih in nato poglavje o začetkih Tabora (posebno o stolpu Baumkircherturn, dvorcu Edling in dvorcu Premrov), o selitvi plemičev Edling v Ajdovščino in dvorec Edling ter o družini Edling iz Laussenbacha.
  Posebna pozornost je namenjena družini Lanthieri, njihovemu izvoru, prihodu na Goriško in posesti v Vipavski dolini. Poglavje o strukturi Vipave kot jedra obravnava njen zgodovinski in sedanji razvoj ter njeno morfološko in tipološko analizo. Zelo zanimivo je poglavje o ustnem izročilu, ki je pripomoglo k večjemu razumevanju kulturne dediščine v Vipavi.
  Primerjava s staro kartografijo, omogočena z zbiranjem materiala, dobljenega v arhivih v Trstu, Gorici, Novi Gorici, Vipavi, Ljubljani in na Dunaju, prikazuje Vipavo v raznih obdobjih. Poglavje o Lanthierijevem dvorcu v Vipavi želi prikazati sedanji objekt, v katerega je bila vključena poznosrednjeveška stavba na južnem delu dvorca, kot je prikazana na Valvasorjevi veduti Vipave.
  Lanthierijev dvorec je bil avgusta leta 2008 proglašen kot objekt državnega pomena in njegova notranjost je bogata s številnimi freskami, ki jih še odkrivajo in obnavljajo.
  Sledijo seznam najdenih dokumentov v raznih arhivih in priloge o mlinih v Vipavski dolini, o Lanthierijevem dvorcu, o regulaciji hudournika Bele in potoka Močilnika ter o raznih objektih.

  Knjigi so kot pripomoček priložene tri zgibanke:
  1. Razvojne faze trga Vipava;
  2. Razvojne faze Lanthierijevega dvorca v Vipavi;
  3. Celoten zemljevid Vipavska tla - Wippachtal iz leta 1811, povzet iz dunajskega arhiva.


  Knjiga vam je na voljo v Centru za razvoj podeželja TRG Vipava.Obiščite nas od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro, ter ob sobotah med 9. in 14. uro.


  Info:
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Izšla je nova zgibanka


  Spoštovani!

  Z velikim veseljem vas obveščamo, da je v petek, 14. decembra 2012 izšla nova zgibanka »Kolesarske poti na Vipavskem«, v kateri je opisanih 7 zanimivih kolesarskih poti, prevedena pa je v 6 jezikov (angleški, nemški, italijanski, nizozemski, španski in francoski jezik). V zgibanki se nahaja tudi zemljevid, kjer so začrtani predlogi kolesarskih poti ter pomembnejše znamenitosti v Občini Vipava.

  Zgibanka je nastala v okviru projekta »Vikol«, ki je sofinanciran iz programa Leader. Znotraj tega projekta je bila zasnovana tudi nova grafična podoba in nov slogan našega območja »Izvirna Vipavska«, ki se deli na sedem področij, katera zaznamujejo turistično ponudbo Vipave in okolice.

  Zgibanka vam je na voljo na Turistično informacijskem centru Vipava, odprto imamo od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro ter ob sobotah med 9. in 14. uro.

  Za več informacij smo vam na voljo na tel: 05 368 70 41, 051 215 226 ali e-naslov: .


  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Izvirna Vipavska 2014

  Izvirna Vipavska 2014

  Vabljeni na prireditev Izvirna Vipavska 2014

  Petek, 23. maj 2014:
  15.00 brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  17.00, dvorec Lanthieri, dobrodelni festival vin

  Sobota, 24. maj 2014:
  Ob 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 - brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  Od 17.00 do 21.00 ure, dvorec Lanthieri – 3. festival vina zelen
  Od 13.00 do 20.00, Glavni trg – Rimska taverna
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park pred dvorcem Lanthieri - tržnica
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park – otroški program – ustvarjalni kotiček za otroke, razstava slik na temo »Vipavske znamenitosti« otrok osnovne šole, vrtca, CIRIUS
  Ob 20.00, Trg Pavla Rušta: koncert Zorana Predina

  Nedelja, 25. maj 2014:
  Od 8.30 dalje, Slap pri Vipavi, 3. pohod med slapenskimi vinogradi in slapovi
  Ob 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 - brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  Od 15.00 do 20.00 ure, dvorec Lanthieri – 3. festival vina zelen
  Od 13.00 do 20.00, Glavni trg – Rimska taverna
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park - tržnica
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park – otroški program – ustvarjalni kotiček za otroke, razstava slik na temo »Vipavske znamenitosti« otrok osnovne šole, vrtca, CIRIUS


  Info:
  TIC Vipava, , 051 215 226


  Zavod za turizem TRG Vipava
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

  e-mail:

  tel.: 00386 (0)5 368 70 41
  mob.: 00386 (0)51 215 226

  www.izvirna-vipavska.si

 • Izvirna Vipavska 2014 - nedelja, 25. maj 2014

  Izvirna Vipavska 2014 - nedelja, 25. maj 2014


  Vabljeni na prireditev Izvirna Vipavska 2014!


  Nedelja, 25. maj 2014:
  Od 8.30 dalje, Slap pri Vipavi, 3. pohod med slapenskimi vinogradi in slapovi
  Ob 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 - brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  Od 15.00 do 20.00 ure, dvorec Lanthieri – 3. festival vina zelen
  Od 13.00 do 20.00, Glavni trg – Rimska taverna
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park - tržnica
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park – otroški program – ustvarjalni kotiček za otroke, razstava slik na temo »Vipavske znamenitosti« otrok osnovne šole, vrtca, CIRIUS


  Info:
  TIC Vipava, , 051 215 226

  Zavod za turizem TRG Vipava
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

  e-mail:

  tel.: 00386 (0)5 368 70 41
  mob.: 00386 (0)51 215 226

  www.izvirna-vipavska.si

 • Izvirna Vipavska 2014 - petek, 23. maj 2014

  Izvirna Vipavska 2014 - petek, 23. maj 2014


  Vabljeni na prireditev Izvirna Vipavska 2014!


  Petek, 23. maj 2014:
  15.00 brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  17.00, dvorec Lanthieri, dobrodelni festival vin


  Info:
  TIC Vipava, , 051 215 226

  Zavod za turizem TRG Vipava
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

  e-mail:

  tel.: 00386 (0)5 368 70 41
  mob.: 00386 (0)51 215 226

  www.izvirna-vipavska.si

 • Izvirna Vipavska 2014 - sobota, 24. maj 2014

  Izvirna Vipavska 2014 - sobota, 24. maj 2014


  Vabljeni na prireditev Izvirna Vipavska 2014!


  Sobota, 24. maj 2014:
  Ob 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 - brezplačni vodeni ogledi dvorca Lanthieri in Vipave
  Od 17.00 do 21.00 ure, dvorec Lanthieri – 3. festival vina zelen
  Od 13.00 do 20.00, Glavni trg – Rimska taverna
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park pred dvorcem Lanthieri - tržnica
  Od 13.00 do 20.00, vipavski park – otroški program – ustvarjalni kotiček za otroke, razstava slik na temo »Vipavske znamenitosti« otrok osnovne šole, vrtca, CIRIUS
  Ob 20.00, Trg Pavla Rušta: koncert Zorana Predina


  Info:
  TIC Vipava, , 051 215 226

  Zavod za turizem TRG Vipava
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

  e-mail:

  tel.: 00386 (0)5 368 70 41
  mob.: 00386 (0)51 215 226

  www.izvirna-vipavska.si

 • Jadranske igre 2015

  Jadranske igre 2015


  Pozdravljeni,
  z največjim veseljem Vam sporočamo, da so naši dogovori za polfinale in finale Jadranskih iger obrodili sadove. Polfinalna tekmovanja se bodo odvijala v štirih večjih občinah po Sloveniji, finale pa bo letos v Kopru.

  Ponujamo Vam priložnost, da sodelujete pri kvalifikacijskih tekmovanjih na lokalni ravni, kjer se bodo ekipe iz posameznih občin pomerile za uvrstitev v naslednji krog tekmovanja, torej polfinale in kasneje tudi finale.

  Predstavniki svojih ekip bodo skozi igre, smeh in zabavo na edinstven način predstavili svojo občino.

  Kot občina gostiteljica boste na prireditvah obiskovalcem lahko približali svoje avtohtone izdelke in kulturo svojega kraja, prav tako pa kulturno dediščino in druge atribute svoje pokrajine, kar bo še dodatno popestrilo turistično ponudbo in vzbudilo zanimanje ljudi, da obiščejo vaš kraj.

  Prav tako smo se odločili, da za občine, ki nimajo možnosti uporabe bazena, jezera ali druge stoječe vode, pa bi prav tako želele sodelovati, igre prilagodimo tako, da se bodo odvijale na kopnem. Zato torej praktično več ni dejavnikov, zaradi katerih ne bi mogli sodelovati.

  Veselimo se, da bomo ekipe iz slovenskih občin spoprijateljili skozi igre in zabavo, ter da bomo Slovenijo prav v takem duhu zastopali tudi na mednarodni ravni.

  Za termin sestanka glede gostovanja Jadranskih iger se lahko obrnete na našo organizacijsko ekipo, prav tako pa tudi za koordinacijo in prijavo ekip ter druga vprašanja v zvezi z igrami.

  Za ogled promocijskega videa sledite povezavi:
  https://www.youtube.com/watch?v=MBBBMryIGsY
  https://www.youtube.com/watch?v=tJehvQgKbro


  Lep jadranski pozdrav,

  Tjaša Predan
  Organizacijski odbor Jadranskih iger
  TEL: 040 804 557
  ----
  Jadranske igre Slovenija
  Kooperativa Konjice
  Stari trg 27
  3210 Slovenske Konjice
  W: www.jadranskeigre.com
  E:
  M: 040 390 873

 • Je vaš osebni dokument še veljaven?


  Republika Slovenija
  Ministrstvo za notranje zadeve
  Je vaš potni list še veljaven?

  P R E V E R I T E !

  Je vaša osebna izkaznica potekla?  S pravočasno vlogo za izdajo novega dokumenta se lahko izognete PRIČAKOVANI PODALJŠANI ČAKALNI DOBI za izdelavo potnih listov in osebnih izkaznic.


  Ministrstvo za notranje zadeve

 • Kako živeti s poplavami? - ozaveščevalni dogodek

  Republika Slovenija, Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Inštitutom za vode Republike Slovenije v letu 2015 kot del aktivnosti za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območjih pomembnega vpliva poplav v Sloveniji organizira serijo ozaveščevalnih dogodkov

  Kako živeti s poplavami?

  Ker je eno izmed območij pomembnega vpliva poplav prepoznano tudi v občini Vipava, v vašem okolju organiziramo ozaveščevalni dogodek, ki bo

  v sredo, 22. julija 2015 ob 18. uri v Kulturnem domu Vipava, Glavni trg 15, Vipava.

  Na dogodku bodo predstavljene aktivnosti Republike Slovenije na področju zmanjševanja poplavne ogroženosti in osnove samozaščitnega ravnanja ob napovedi poplave, pred, med in po poplavi.

  Vsebine bodo predstavili predstavniki Sektorja za upravljanje voda Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor ter Inštituta za vode Republike Slovenije.

  Na dogodek so vabljeni prebivalci občine Vipava, predstavniki lokalnih gospodarskih subjektov, komunalnih podjetij, varstva narave, varstva kulturne dediščine, ter predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz lokalne, regionalne in nacionalne ravni.

  Vljudno vabljeni na dogodek!


  Ker si želimo, da bi naša ozaveščevalna aktivnost v čim večji meri dosegla svoj namen, vas prosimo za sodelovanje in izpolnitev kratkega vprašalnika na spletni strani https://www.surveymonkey.com/s/WMV5YQ7.
  Izpolnjeni vprašalniki nam bodo pomagali ovrednotiti stanje ozaveščenosti na terenu in učinkovitosti ozaveščevalne aktivnosti v vašem okolju in tudi širše, v slovenskem merilu.

  Za vaše sodelovanje se vam že v naprej zahvaljujemo.

 • Kamp Tura praznuje prvo obletnico delovanja

  Kamp Tura vabi na praznovanje 1. obletnice delovanja,

  v soboto, 17. 9. 2011 ob 19. uri!


  Uporaba vseh igrišč bo ta dan brezplačna.

  Rezervacije sprejemajo na tel. št. 05 99 300 67, vsak dan od 9.00 - 22.00.


  DOBRODOŠLI V KAMPU TURA!


 • KID Teodozij vas vabi

  KID Teodozij vas vabi

  v petek, 20. 3. 2015, ob 19:30,
  v Dom krajanov v Vrhpolju


  na poljudni večerni Simpozij o debelosti in diabetesu


  Predavatelja:
  Prof. dr. Simon Horvat
  Prof. dr. Tadej Battelino


  Tema simpozija:
  Simpozij o debelosti in diabetesu – o vzrokih, načinih preprečevanja in novih načinih zdravljenja. Tematika je bila izbrana tudi v luči 10 največjih znanstvenih dosežkov leta 2014 po izbiri revije Science, med katerimi je tudi postopek za pripravo beta-celic iz embrionalnih zarodnih celic, kar obeta nove preboje pri razumevanju in zdravljenju sladkorne bolezni. Prof. dr. Simon Horvat bo govoril predvsem o debelosti, z gledišča genetike in evolucije. Prof. dr. Tadej Battelino bo predstavil predvsem področje diabetesa tipa 1 in 2.


  O predavateljih:
  Prof. dr. Simon Horvat je redni profesor za genetiko na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter raziskovalec v Laboratoriju za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Ukvarja se z genetiko debelosti pri sesalcih. Posebej odmevno je bilo njegovo odkritje pred tremi leti, ko je s sodelavci našel in pojasnil delovanje novega gena za debelost, imenovanega DEPTOR. Ukvarja se tudi s povezavo življenjskega sloga in genetike pri nastanku debelosti in z njo povezanimi boleznimi, kot je diabetes tipa 2.

  Prof. dr. Tadej Battelino je redni profesor pediatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je specialist pediater ter predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Poleg kliničnega dela, povezanega z obolenji žlez z notranjim izločanjem in obolenji presnove, kot so sladkorna bolezen, motnje v rasti in razvoju, bolezni ščitnice, osteoporoza, motnje pubertetnega razvoja, prirojene in genetske motnje, debelost, povišane maščobe v krvi in motnje v hranjenju in prehranjevanju, se intenzivno ukvarja z raziskavami presnovnih bolezni, predvsem z načini uravnavanje diabetesa tipa 1. Velikega pomena je tekoča raziskava, kjer s sodelavci preizkušajo način uravnavanja diabetesa s kontinuiranim spremljanjem krvnega sladkorja.

  Vstop prost.


  Vljudno vabljeni!

  KID Teodozij

 • Komedija »Pleskarji nimajo spomina« v izvedbi KTŠD »Urbanščica« Famlje


  Vabimo vas na ogled komedije v izvedbi KTŠD »Urbanščica« Famlje

  »Pleskarji nimajo spomina«


  Predstava prikaže številne komične zaplete, ki se zgodijo ob prenovi stanovanja. Pleskarja, ki sta po potrebi tudi tapetnika in restavratorja – skratka mojstra za vse, zagotovo nista pričakovala toliko zapletov in presenečenj, ko sta prišla v hišo!

  Predstava bo v torek, 24. junija 2014, ob 20. uri v Domu krajanov na Lozicah.

  Vstopnina: 5 EUR.  Po koncu gledališke predstave pa ste prijazno vabljeni še na

  KRESOVANJE NA LOZICAH

  PRI ŽIBERNOVEM JEZU


  V torek, 24. JUNIJA 2014 ob 21.30 uri

  V POČASTITEV DNEVA DRŽAVNOSTI.  Pridružite se nam!

  Društvo Zdravljica Lozice

 • KOMUNALNI STROŠKI - POSVET

  KOMUNALNI STROŠKI - POSVET

  Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina organizira posvet na temo KOMUNALNE STORITVE V OBČINI AJDOVŠČINA IN VIPAVA – DVIG CEN, ki bo v četrtek 16.5.2013 ob 20. uri, v prostorih OOZ Ajdovščina.

  Prisotni predstavniki KSD Ajdovščina d.o.o. in Občine Ajdovščina bodo predstavili vzroke za tako visoko povišanje cen predvsem požarne vode in odpadkov ter nas seznanili z možnostmi znižanja teh stroškov.

  Ker gre za zelo aktualno temo vas vabimo, da se posveta udeležite.


 • KOPANJE V REKAH, JEZERIH, MORJU – Priporočila za prebivalce

  ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO NOVA GORICA  KOPANJE V REKAH, JEZERIH, MORJU – Priporočila za prebivalce

  Kopanje v rekah, jezerih, morju priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode in ne na nenadzorovanih divjih kopališčih.

  Ne kopajmo se po dežju, saj se poveča mikrobiološka onesnaženost in naravne kopalne vode pogosto niso primerne za kopanje.

  Med plavanjem ne požirajmo vode, še zlasti otroci. Po kopanju se čim prej stuširajmo s pitno vodo. Kopalne vode ne uporabljajmo za pripravo hrane.

  Okužba z virusom mišje mrzlice je povezana tudi z izpostavljenostjo izločkom glodavcev pri dejavnostih v naravi, kot je kopanje. Kopalcem zato priporočamo, da so na bregovih kopalnih območij, naravnih kopališč pozorni na prisotnost izločkov glodavcev in se jih izogibajo.

  Reka Soča je lahko tudi na kopalnih območjih mestoma deroča in polna brzic, zato ne podcenjujmo moči vode.

  Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in Soči v Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je na teh kopalnih območjih potrebna dodatna previdnost kopalcev!

  Tako na kopalnih območjih kot na naravnih kopališčih se kopamo na lastno odgovornost!  ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO NOVA GORICA
  Vipavska cesta 13
  Rožna Dolina
  5000 Nova Gorica
  tel.:+386 (0)5 330 86 00
  faks: +386 (0)5 330 86 08
  e-pošta:
  I: www.zzv-go.si

 • Krajevni urad Vipava - OBVESTILO

  Krajevni urad Vipava - OBVESTILO

  Obveščamo vas, da bo zaradi odsotnosti več uslužbenk Upravne enote Ajdovščina, Krajevni urad Vipava, v ponedeljek, 1. junija 2015, ZAPRT.

  Stranke prosimo za razumevanje.

  Vse zadeve, ki jih sicer urejate na Krajevnem uradu v Vipavi, lahko v času uradnih ur, uredite na sedežu Upravne enote Ajdovščina, Vipavska cesta 11/b.

  Hvala za razumevanje in lep pozdrav,


  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina

 • Krvodajalska akcija - maj 2014

  Krvodajalska akcija


  -Ajdovščina, v hiši mladih Ajdovščina,
  dne 26. in 27. 5. 2014 med 7. in 13. uro

  -Vipava, v vojašnici Janka Premrla Vojka,
  dne 28. 5. 2014 med 7. in 13. uro


  Več informacij najdete v priloženem letaku.
  Krvodajalska akcija maj vabilo  Vljudno vabljeni k udeležbi!

  RK Slovenije - Ajdovščina

 • LU Ajdovscina - NOVO - nacionalne poklicne kvalifikacije in strokovna usposabljanja

  LU Ajdovscina - NOVO - nacionalne poklicne kvalifikacije in strokovna usposabljanja


  Socialni oskrbovalec/oskrbovalka na domu

  Računovodja/računovodkinja za manjše družbe, samostojne podjetnike in zavode

  Predelovalec/predelovalka mesa na tradicionalen način

  Ekološki kmetovalec/ekološka kmetovalka

  Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način

  Maniker/manikerka

  Pediker/pedikerka

  Maser/maserka

  Refleksoterapevt/ refleksoterapevtka

  Čistilec/čistilka prostorov

  Pomočnik/pomočnica natakarja/natakarice

  Pomočnik/pomočnica kuharja/kuharice

  Predelovalec/predelovalka mleka na tradicionalen način

  Zeliščar/zeliščarka

  Izobraževanje za voznike viličarjev

  Usposabljanje skladiščnikov

  Tečaj dvostavnega knjigovodstva

  Ponudnik tradicionalnih izdelkov, pridelkov in storitev

 • Monografija VIPAVSKA - barve, vonji, okusi

  Nova knjiga Monografija "VIPAVSKA - barve, vonji, okusi" - naprodaj tudi v TICu Vipava.

  Več informacij najdete v sledečih prilogah.
  Priloga 1
  Priloga 2


  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Nasveti za pravilno kurjenje z drvmi v lokalnih kurilnih napravah

  Nasveti za pravilno kurjenje z drvmi v lokalnih kurilnih napravah


  Spoštovani,
  pred nami je kurilna sezona. Na Ministrstvu za okolje in prostor so pripravili zloženko o kurjenju lesa, ki je sicer obnovljivi vir energije in z zgorevanjem v kurilnih napravah ne povečuje izpuste toplogrednih plinov, pri zgorevanju pa žal nastajajo tudi prašni delci, ki onesnažujejo zrak in predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.

  Učinkoviti ukrepi za zmanjšanje emisij delcev PM10 so poleg vgradnje primerne kurilne naprave z visokim izkoristkom, predvsem uporaba zračno suhih drv s primerno velikostjo polen, pravilna zakuritev in dodajanje drv v kurišče, pravilna regulacija zgorevalnega zraka in redno vzdrževanje kurilnih naprav.

  Več o tem v priponki.  DODATNE INFORMACIJE O KURJENJU
  Dodatne informacij o kurjenju lesa, kurjenju v drugih vrstah kurilnih naprav, predvpisih o dovoljenih emisijah iz kurilnih naprav, omejitvah uporabe trdnih goriv, izvajanju storitev javne dimnikarske službe itd., so dostopne na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor www.mop.gov.si/.
  Informacije o pravilnem kurjenju so dostopne, tako tekstualno kot tudi z video posnetki, na spletnih straneh posameznih proizvajalcev kurilnih naprav in domačih ter tujih združenjih s tega področja.

 • Nov turistični portal www.izvirna-vipavska.si

  Novi turistični portal www.izvirna-vipavska.si


  Spoštovani,

  z velikim veseljem vas obveščamo, da bo v kratkem zaživel novi turistični portal www.izvirna-vipavska.si, kjer bo predstavljena turistična ponudba Vipavske doline. Na portalu bodo objavljeni tudi aktualni dogodki in novice, ki jih lahko prejmete tudi na vaš e-naslov.

  Vabimo vas, da se preko spletne strani www.izvirna-vipavska.si naročite na e-novice in sicer preko naslednje povezave: http://www.izvirna-vipavska.si/sl/newsletter in ste tako obveščeni o vsem aktualnem dogajanju na našem koncu.
  Prejemanje e-novic lahko kadarkoli odjavite.

  Portal www.izvirna-vipavska.si je nastal v okviru projekta Na kolesu po Vipavskem, ki je preko LAS Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovoren Center za razvoj podeželja TRG Vipava. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.


  Lep pozdrav,

  CRP TRG Vipava
  TIC Vipava, Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  E:
  W: www.izvirna-vipavska.si, www.vipavska-dolina.si

 • Nov urnik TICa in Vinoteke Vipava

  Nov urnik TICa in Vinoteke Vipava  Obveščamo vas, da bosta Turistično informacijski center Vipava in Vinoteka Vipava,

  med 1. julijem in 30. septembrom 2012,
  odprta vsak dan med 9. in 19. uro.  Vabljeni!


  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Nova turistična ponudba za ljubitelje športa in narave v Vipavski dolini

  Nova turistična ponudba za ljubitelje športa in narave v Vipavski dolini  Kamp Tura, športno rekreacijski center, se nahaja na Gradišču pri Vipavi, na višini 310 m/n s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino. Center, v velikosti 3 ha, je bil zgrajen v letu 2010 tik pod naravnimi plezalnimi stenami planote Nanos. V sklopu centra obratuje bar z recepcijo in kampom ter športnimi igrišči.

  Nahajamo se na območju, ki je zanimivo za pohodnike, plezalce, športnike, ljubitelje narave ter mirnega okolja. Smo v okolju, zaščiteno z Naturo 2000, v katerem najdete endemite živalskih in rastlinskih vrst.

  Verjamemo, da vam bomo z našo ponudbo in programi, ki vam jih ponujamo, prijetno popestrili vaš dan ali dva. Vljudno vas vabimo, da si ogledate našo spletno stran www.kamp-tura.si ali Vipavska dolina - adrenalin. Z veseljem vam bomo odgovorili, če nas boste poklicali po m. tel. 031 655 776.


  Lepo pozdravljeni,
  Bojana Curk
  Kamp Tura

 • Obvestilo - nov urnik TICa in Vinoteke Vipava

  Obvestilo - nov urnik TICa in Vinoteke Vipava


  Spoštovani!

  Obveščamo vas, da bomo v mesecu maju delovali po novem urniku.
  Obiskali nas boste lahko:
  - od ponedeljka do petka med 9.00 in 18.00 uro in
  - ob sobotah in nedeljah med 9.00 in 17.00 uro

  Vabljeni!


  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si
  www.izvirna-vipavska.si

 • Obvestilo o začetku delovanja Društva PRAVIČNO PRAVNO MNENJE

  Obvestilo o začetku delovanja Društva PRAVIČNO PRAVNO MNENJE


  Društvo PRAVIČNO PRAVNO MNENJE ponuja brezplačno pravno svetovanje socialno ogroženim, ki so jim bile kršene osnovne človekove pravice, s poudarkom na varstvu bolnikovih pravic.
  V okviru društva Pravično Pravno Mnenje deluje bivši zastopnik pacientovih pravic g. Marjan Petrič, univ. dipl. pravnik, ki bo tolmačil Zakon o pacientovih pravicah za konkretne primere in usmerjal bolnike pri uveljavljanju njihovih pravic.

  Predsednik društva Pravično Pravno Mnenje
  g. Marjan Petrič, univ. dipl. pravnik
  je dosegljiv na telefonski številki 041 568 169

  Uradne ure:
  petek od 10 do 16. ure

  Sedež:
  Prostori pisarne odvetnice Kati Mininčič
  Med ogradami 3
  5250 Solkan
  Fax: 05 302 82 08
  E-pošta: pravicno.pravno.mnenje@gmail.com


  Več informacij najdete v priponki.

 • Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2014

  Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2014

  Obveščamo vas, da bo zaradi nemotenega poslovanja Upravne enote Ajdovščina, Krajevni urad Vipava v času letnih dopustov, od 1. julija 2014 do 31. avgusta 2014, ZAPRT.

  Občani lahko v navedenem obdobju vse zadeve, ki jih sicer urejajo na Krajevnem uradu v Vipavi, uredijo v času uradnih ur, na sedežu Upravne enote Ajdovščina, Vipavska cesta 11/b.

  Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina

 • Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2015

  Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2015


  Obveščamo vas, da bo zaradi nemotenega poslovanja Upravne enote Ajdovščina, Krajevni urad Vipava v času letnih dopustov, od 1. julija 2015 do 31. avgusta 2015, ZAPRT.

  Občani lahko v navedenem obdobju vse zadeve, ki jih sicer urejajo na Krajevnem uradu v Vipavi, uredijo v času uradnih ur, na sedežu Upravne enote Ajdovščina, Vipavska cesta 11/b.

  Hvala za razumevanje in lep pozdrav,


  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina

 • Obvestilo odjemalcem električne energije na področje severne Primorske

  Obvestilo odjemalcem električne energije na področje severne Primorske


  V nedeljo 21.9.2014 v jutranjem času bo med 6:00 in 9:00 podjetje ELES (Elektro Slovenija) izvajalo nujna vzdrževalna dela na dvosistemskem daljnovodu RTP Divača – RTP Ajdovščina.

  V času odprave okvare bo napajanje odjemalcev z električno energijo na področje severne Primorske zagotovljeno izključno iz proizvodnje SENG (Soške elektrarne), v tako imenovanem otočnem režimu obratovanju. Otočno obratovanje vnaša povečano tveganje za izpad napajanega področja že v primeru posameznih okvar. V primeru, da pride do razpada otoka bo ostalo brez napajanja celotno področje severne Primorska oziroma področje od Podnanosa do Bovca.

  V primeru slabega vremena se bodo dela izvajala v nedeljo 28.9.2014 ob istem času.


  Z napravami ravnajte kot da so pod napetostjo!


  Hvala za razumevanje,
  DCV EP

 • Odprta nova tematska pešpot »Med zaselki in studenci« na Erzelju

  ODPRTA NOVA TEMATSKA PEŠPOT »MED ZASELKI IN STUDENCI« NA ERZELJU

  V četrtek, 3.11.2011, je v prostorih Centra za razvoj podeželja TRG Vipava, potekala predstavitev nove tematske pešpoti po Erzelju in okolici »Med zaselki in studenci«. Vodja projekta, Zorka Vidmar Stegovec, je podrobneje predstavila potek in rezultate projekta tematske poti. Namen poti je povezati in predstaviti znamenitosti Erzelja širši javnosti, cilj pa ohranjanje in urejanje dediščine podeželja, kar so dosegli z obnovo studencev, vodnjakov in izvirov na Erzelju. Ker je Erzelj vasica, razpršena po planoti, so v vsakem zaselku postavili informativno tablo, kjer so kratko predstavljene posebnosti zaselka, poudarek pa je na vodi. Naravne in kulturne znamenitosti vasi so označene z 22 tablicami. V okviru projekta je na Erzelju potekal likovni ex tempore, kjer so sodelovali učenci osnovne šole, med drugim so zbirali tudi vsebine o znamenitostih kraja pri starejših krajanih. Strokovna podpora projektu je bila s strani ge. Andrejke Ščukovt iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter ge. Irene Krašna Kodele glede naravnih znamenitosti. Celostno grafično podobo s kačjim pastirjem, ki nas spremlja in vodi po poti je oblikovala ga. Orjana Velikonja Grbac iz podjetja VOI. V okviru projekta je bila izdelana tudi lična zgibanka, ki nas usmerja po poti »Med zaselki in studenci« ter krajši predstavitveni film o Erzelju. Zgibanka je na voljo v TIC-u Vipava.

  Projekt je bil sofinanciran iz programa LEADER Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Nosilec projekta je bila Občina Vipava, ki je tudi prispevala večji del sredstev. Pri projektu so sodelovali partnerji Krajevna skupnost Erzelj, Osnovna šola Draga Bajca Vipava, Vaška skupnost Gornja Branica, Lovska družina Tabor Erzelj in Center za razvoj podeželja TRG Vipava. Gonilna sila projekta so bili prav krajani Erzelja z go. Zorko Vidmar Stegovec na čelu, ki so opravili veliko prostovoljnega dela.

  Na predstavitvi pešpoti je župan Ivan Princes pohvalil prizadevno delo Erzeljcev in poudaril, da občina podpira tovrstne projekte. Pred leti je že bila obnovljena stara šola na Erzelju, ki pa še ni izkoriščena s strani Erzeljcev. Po besedah župana morajo krajani živeti s projektom in v njem videti motiv za olepšanje kraja, ter motiv za dodaten prihodek tako v posamezni hiši kot v vasi in navsezadnje v občini.

  Po predstavitvi pešpoti so se obiskovalci okrepčali z erzeljskim vinom iz Vinske kleti Miška ter z dobrotami erzeljskih gospodinj.

  V nedeljo, 6.11.2011, se je tako zgodil otvoritveni pohod po novo urejeni pešpoti »Med zaselki in studenci«. Vreme je bilo kljub slabi napovedi naklonjeno. Tako se je pohoda udeležilo okrog 170 zadovoljnih pohodnikov, ki jih je kačji pastir varno popeljal od stare erzeljske šole med erzeljske zaselke in studence, skozi vinograde in mimo cerkva, znamenj in spomenikov.

  Vabljeni na potepanje med erzeljske zaselke in studence!


  Zemljevid poti z opisom.pdf

 • Odredba o razporeditvi delovnega časa in uradnih ur v občinski upravi občine Vipava

  OBČINA VIPAVA
  ŽUPAN  Številka: 08005-1/2003
  Datum: 7.3.2003


  Na podlagi 49. člena Zakona o lokalni samoupravi (Ur.l. RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/2000, 28/2001, 16/2002 in 51/2002) in 30. člena Statuta občine Vipava (Ur. l. RS, št. 54/02 in 83/02) župan občine Vipava dne, 7.3.2003 izdajam naslednjo


  Odredbo
  o razporeditvi delovnega časa in uradnih ur v občinski upravi občine Vipava  1.člen
  S to odredbo se za občinsko upravo občine Vipava določa začetek, konec, trajanje delovnega časa, poslovnega časa, uradnih ur ter premakljiv delovni čas za prihod in odhod delavcev na delo.

  2.člen
  Delovni čas je čas, v katerem delavec opravlja svojo delovno obveznost iz delovnega razmerja.
  Redni delovni čas traja 40 ur tedensko, od tega:
  -v ponedeljek, torek in četrtek 8 ur
  -v sredo 9,5 ur
  -v petek 6,5 ur.

  3.člen
  Delovni čas občinske uprave je naslednji:
  -v ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 15.30 ure
  -v sredo od 7.30 do 17.00 ure
  -v petek od 7.30 do 14.00 ure.

  4.člen
  V občinski upravi je predvidena možnost premakljivega začetka in konca delovnega časa.
  Premakljiv začetek delovnega časa je med 7.00 in 8.30 uro, premakljiv konec delovnega časa pa:
  -v ponedeljek, torek in četrtek med 15.00 in 16.30 uro
  -v sredo med 16.30 in 18.00 uro
  -v petek med 13.30 in 15.00 uro.

  5.člen
  Premakljiv začetek in konec delovnega časa mora biti organiziran tako, da omogoča nemoteno poslovanja organa.
  Vsak izmed delavcev, ki želi koristiti možnost premakljivega delovnega časa, se o tem predhodno ustno dogovori z županom.
  Premakljiv delovni čas se organizira tako, da je delavec v času uradnih ur prisoten na delu.

  6.člen
  Uradne ure za poslovanje občinske uprave s strankami so:
  -v ponedeljek od 8.30 do 11.30 ure in od 13.00 do 15.00 ure
  -v sredo od 8.30 do 11.30 ure in 13.00 do 16.30 ure
  -v petek od 8.30 do 11.30 ure in od 13.00 do 13.30 ure.

  7. člen
  Vloge na predpisanih obrazcih in vloge, podane na zapisnik lahko stranke vlagajo samo v času uradnih ur. Če so te vloge vezane na rok ali sicer neodložljive, jih občinska uprava sprejme tudi izven časa uradnih ur, ves delovni čas občinske uprave.
  Sicer lahko pisne vloge oddajajo stranke v sprejemni pisarni od ponedeljka do petka v času trajanja delovnega časa občinske uprave

  8. člen
  Vsaka sprememba uradnih ur mora biti na viden in krajevno običajen način objavljena najmanj 5 dni pred njeno uveljavitvijo.

  9. člen
  Poslovni čas občinske uprave – čas poslovanja z drugimi organi, državnimi organi in organi lokalnih skupnosti traja od ponedeljka do petka v času trajanja delovnega časa občinske uprave.

  10. člen
  Uradne ure po telefonu in elektronskih medijih potekajo:
  -za organe, državne organe in organe lokalnih skupnosti ves čas trajanja delovnega časa občinske uprave
  -za fizične osebe v času trajanja uradnih ur občinske uprave.

  11. člen
  Delavci evidentirajo prihod in odhod z dela ter odsotnosti med delovnim časom z vpisi v evidenčno knjigo, ki se nahaja v sprejemni pisarni.
  Konec meseca tajnik (direktor občinske uprave) pregleda vpise v evidenčno knjigo ter jih nato odda finančni službi oziroma v računovodstvo.

  12. člen
  Ta odredba začne veljati naslednji dan po sprejemu.  ŽUPAN
  mag. Ivan Princes, l.r.

 • OKUSI VIPAVSKE 2015

  OKUSI VIPAVSKE 2015
  Festival vina in kulinarike 2015


  Dvorec Zemono, Vipavska dolina,
  nedelja 10. maj 2015, 15.00-21.30
  ponedeljek 11. maj 2015, 15.00-21.00
  Vabimo vas, v nedeljo, 10. maja 2015 ob 16.00 uri na Dvorec Zemono.

  V družbi Slovenskega vinskega kraljestva boste lahko spoznavali okuse Vipavske.

  Vabljeni!  Podrobneje o Festivalu:
  @: ra.rod@siol.net
  T: 00386 (0)5 365 3600
  www.okusi-vipavske.si
  www.facebook.com/okusi.vipavske

 • Opera La traviata po 28. letih v Vipavi, 1. julij 2015


  Po 28. letih ponovno v Vipavi SNG Opera in balet Ljubljana.

  Giuseppe Verdi: LA TRAVIATA
  Dirigent: Loris Voltolini
  SREDA, 1. 7. 2015, ob 21.00 uri Dvorec Lanthieri, Vipava.


  Predprodaja vstopnic: TIC Vipava, TIC Ajdovščina in Turistična agencija MARCO POLO
  Cena vstopnic: 20,00.
  Organizator prireditve: OBČINA VIPAVA  Zavod za turizem TRG Vipava
  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  e-mail: trg.vipava@siol.net , tic.vipava@siol.net
  tel.: 00386 (0)5 368 70 40
  mob.: 00386 (0)51 215 226
  www.izvirna-vipavska.si

 • Po domače dobrote v TRG Vipava

  Po domače dobrote v TRG Vipava  Pozdravljeni,

  obveščamo vas, da so v Centru za razvoj podeželja TRG Vipava v mesecu novembru razširili ponudbo na kakovostne domače izdelke kot so:

  - domače oljčno olje iz slovenske Istre
  - ekstra deviško oljčno olje iz slovenske Istre

  - marmelade različnih okusov iz Majerije, Slap pri Vipavi
  - zeliščni sirupi iz Majerije, Slap pri Vipavi
  - likerje in žganja iz Majerije, Slap pri Vipavi
  - fige v sladkornem sirupu


  Vabljeni!


  TIC Vipava
  Vinoteka Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  T: 00386 (0)5 368 70 41
  G: 00386 (0)51 215 226
  e-mail:
  web: www.vipavska-dolina.si

 • Pohod po Otmarjevi poti 2014

  Pohod po Otmarjevi poti 2014

  KDAJ: sobota, 11. januar 2014 ob 6:00

  »Po Otmarjevi poti«, je romarsko obarvan peš pohod, ki ga vsako leto organizira Planinsko društvo iz Vipave v sodelovanju z župnijami Podraga, Vrabče in Štjak.

  Za pot je skupno potrebno okrog 11 ur hoje.
  Prehodili bomo 25 km, po tehnično lahki poti, vendar kondicijsko zahtevnejši.

  KJE: Začetek pri cerkvi sv. Urbana na polju pod vasjo Podraga


  INFO:
  Planinsko društvo Vipava
  Gsm: 031 440 467 (Pavel Makovec)
  www.planinsko-drustvo-vipava.si

 • Pohod v Reber


  Prijazno vas vabimo na Pohod v Reber.

  v nedeljo, 19. oktobra 2014
  ob 11.00 h izpred cerkve na Lozicah
  .

  Sv. maša v cerkvi Sv. Trojice bo ob 12.30 uri.
  Po maši bo družabno srečanje in okrepčilo z reberskim golažem.

  Nato se nam bo pridružila letošnja Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj in z nami delila nekaj misli o žlahtni kapljici.
  Sledil bo tudi kratek kulturni program.

  Pridružite se nam, lepo nam bo!


  Društvo Zdravljica Lozice

 • Ponudba vin VINOTEKE VIPAVA in izdelkov v CRP TRG VIPAVA

  Ponudba vin VINOTEKE VIPAVA in izdelkov v CRP TRG VIPAVA


  Objavljamo ponudbo vin, ki jih lahko najdete v Vinoteki v Vipavi.
  Ponudba vin VINOTEKE VIPAVA

  Ponudbo pa dopolnjujejo unikatna, ročno izdelana darila kot so:
  -čipka z Gore,
  -keramični izdelki,
  -verižice,
  -svečniki,
  -zidni okraski,
  -steklene vazice in svečniki,
  -dišeče škatlice z novoletnimi motivi
  -stekleni izdelki,
  -poslikani kozarci,
  -panjske končnice,
  -magnetki,
  -lesena stojala za vino,
  -obešanke z različnimi napisi za vino,
  -knjige,
  -slike ter mnogo drugih daril.


  Vinoteka Vipava je tudi primeren prostor, kjer lahko vašim poslovnim partnerjem in prijateljem pripravimo prednovoletno srečanje z degustacijo vin.
  Priporočamo vam, da nas obiščete in našo ponudbo pobližje spoznate.


  Urnik:
  od ponedeljka do petka med 10.00 in 18.00 uro
  sobota med 9.00 in 14.00 uro


  Center za razvoj podeželja TRG Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava
  tel: 05 368 70 40
  GSM: 051 215 226
  e-mail:
  spletna stran: www.vipavska-dolina.si

 • Ponudba za sodelovanje ponudnikov domačih izdelkov v stavbi EDA centra v Novi Gorici

  Ponudba za sodelovanje ponudnikov domačih izdelkov v stavbi EDA centra v Novi Gorici  Pozdravljeni!

  Ustanova Fundacija BiT Planota, organizira stalno prodajo domačih izdelkov, v stavbi EDA centra v Novi Gorici.
  Prodaja bo organizirana vsak dan.

  Ker bi želeli zagotoviti čim bolj pestro izbiro, želimo pridobiti čim več prodajalcev.
  Nastop na tržnici je za naslednja tri leta brezplačen, zagotovljeni pa so tudi vsi higienski pogoji, potrebni za prodajo vseh vrst izdelkov.

  Seveda morajo biti prodajalci ustrezno registrirani in zagotavljati vsa zakonska določila za proizvodnjo prodajanih izdelkov.

  Prodaja surovin ni predvidena.

  Vkolikor ste ponudniki domačih izdelkov in vas tovrstna prodaja zanima, lahko najdete več informacij na spodnjem kontaktu.

  Lep pozdrav,


  Boris Kante
  e-naslov:
  GSM: 041/655 789

 • PRAZNIČNI KONCERT Glasbenega društva Tamburjaši

  PRAZNIČNI KONCERT Glasbenega društva Tamburjaši  Glasbeno društvo Tamburjaši, prireja PRAZNIČNI KONCERT, ki bo,

  v nedeljo, 29. 12. 2013 ob 18. uri,
  v Kulturnem domu v Vipavi
  .

  Gostje večera:
  -Oktet Sotočje
  -Leonida Sabo, vokal
  -Tjaša Fajdiga, vokal

  Vabljeni!
  novoletni telop tamburjasi-2013_mail_Large.jpg

 • Predavanje Harisa Omanovića z delavnico ACCES BARS

  Predavanje Harisa Omanovića z delavnico ACCES BARS

  Društvo tiroidnih bolnikov Primorske - Svetilnik vas vabi na predavanje, ki bo v četrtek, 16. aprila 2015 ob 18.00 v veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica. Predaval bo Haris Omanović, in sicer je predavanje namenjeno vsem, ki želite vse v svojem življenju ustvarjati z lahkoto.

  V soboto, 18. aprila 2015 bo v veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica potekala delavnica ACCES BARS s pričetkom ob 8.00 in zaključkom ob 16.00. Predavatelj bo Haris Omanović.

  Info in prijave: 031 817 785


  Predsednica društva
  Majda Smrekar

 • Predavanje: Nives Meroi in Roman Benet - 12x8000m

  Predavanje: Nives Meroi in Roman Benet - 12x8000m

  PD Vipava v sodelovanju s Kamp TURA in DUMO+ vabi na predavanje legendarnega alpinističnega para Roman Benet - Nives Meroi, ki bo

  v soboto, 18. oktobra, ob 19. uri,
  v Lantherjevem gradu, na Glavnem trgu v Vipavi
  .

  Roman je po starših slovenskega rodu in velja za "Slovenca z največ osemtisočaki".

  Nanga Parbat (8125 m - 1998)
  Šiša Pangma (8046 m - 1999)
  Čo Oju (8202 m - 1999)
  Gašerbrum II (8035 m - 2003)
  Gašerbrum I (8068 m - 2003)
  Broad Peak (8047 m - 2003)
  Lotse (8516 m - 2004)
  Daulagiri (8164 m - 2006)
  K2 (8611 m - 2006)
  Everest (8850 m - 2007)
  Manaslu (8163 m - 2008)
  Kangčendzenga (8586 m - 2014)

  Skupaj sta bila na 28 odpravah: Peru, Pakistan, Indija, Tibet, Xikjang in Nepal.


  Vabljeni!

 • Predstavitev svetovnih trendov

  Predstavitev svetovnih trendov

  Vabimo vas, na zanimivo in koristno predstavitev svetovnih trendov, ki bo, v torek, 11. junija 2013, v dvorani kulturnega doma v Vipavi, s pričetkom ob 19. uri.

  Svetovna veriga marketinških agencij JWT iz svojega » Inteligenčnega centra« vsako leto pošilja trende, ki so rezultat raziskav, intervjujev in analize sprememb v tehnologijah in vedenju ljudi po vsem svetu. Trende bodo predstavili zaposleni iz agencije Studio Marketing JWT. Povedali nam bodo kaj lahko pričakujemo že v najbližji prihodnosti in katere trende lahko prepoznamo kot priložnosti za nastajanje novih delovnih mest, za osebni uspeh in uspeh v delu, ki ga upravljamo.

  Predstavitev bo potekala v slovenskem jeziku in ne bo nič znanstvena saj bo zadevala naše življenje kakršnega živimo in kakršnega lahko pričakujemo v prihodnje. Spoznali bomo, kaj moramo napraviti, da bomo v koraku s časom, da bomo kos spremembam, ki nas bodo doletele brez naše volje. Da bomo utirali prave poti tudi našim otrokom skozi napredek vipavske doline.


  Vabljeni!

 • Pregled dogodkov
 • Premrlovo leto - Odprtje likovne razstave skupine ART FEMIPS

  Turistično društvo Podnanos, vabi Vas in Vaše prijatelje, na odprtje likovne razstave skupine ART FEMIPS. V Podnanosu in okoliških vaseh bodo slikali v soboto 16. in nedeljo 17. maja.

  Otvoritev nastalih del bo v nedeljo, 17.5.2015, ob 18. uri v prostorih nad pošto. Z njo se pridružujemo poklonu ljubiteljskim ustvarjalcem ob Tednu ljubiteljske kulture 2015 in hkrati se želimo pokloniti Premrlovemu letu.
  Kulturno popotovanje bosta popestrila Dejan Štemberger na Hang drumu in Barbara Grahor na violini.

  Vljudno vas vabimo, da si skupaj ogledamo podobe in motive iz naših vasi v očeh gostujočih slikarjev: Fruhauf Srečka iz Dravograda, Sever Edija iz Škofje Loke, Miklavec Marjana iz Sežane, Kolar Iva iz Topolščice in Ščurk Paveta iz Ljubljane.


  letak

 • Premrlovo leto - sveta maša in koncert Stolnega zbora iz Ljubljane

  Turistično društvo Podnanos in Krajevna skupnost Podnanos, vas vabita v okviru Premrlovega leta k SVETI MAŠI,

  v cerkev svetega Vida v Podnanos,
  v nedeljo, 17. 5. 2015 ob 10. uri.


  V gosteh bomo imeli STOLNI ZBOR iz Ljubljane. Prepevali bodo pri sveti maši ter imeli še krajši koncert v domači cerkvi.
  Svoj program bodo popestrili z Mašo Sv. Jožefa, Velikonočnim gradualom in ‘a cappella’ skladbami.

  Lepo vabljeni!  letak


  Št. Vid -Podnanos, rojstni kraj slovenske himne

 • Priporočila o ravnanju z odpadki ob čistilnih akcijah

  PRIPOROČILA OB ČISTILNIH AKCIJAH

  S pomladjo prihaja čas vsakovrstnega pomladanskega čiščenja.
  Ponovno bomo čistili tudi svojo okolico. Za vse, ki se bomo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, sami okrog svojega doma, ali pa se bomo udeležili organizirane čistilne akcije, navajamo nekaj priporočil:

  - najpomembnejša je naša varnost, zato se primerno oblečemo in obujemo ter zaščitimo roke s primernimi rokavicami; priporočljive so usnjene delovne rokavice ali rokavice iz čvrstejšega blaga, ojačane z gumo ali usnjem;

  - pri pobiranju odpadkov lahko naletimo na ostre predmete (npr. odprte pločevinke, razbito steklo...), s katerimi ravnamo še toliko bolj previdno, da preprečimo vreznine ali vbode;

  - če naletimo na injekcijsko iglo, jo z orokavičeno roko previdno poberemo in odložimo v plastenko iz trde plastike. Plastenko nato dobro zapremo s pokrovčkom. Oddamo jo organizatorju čistilne akcije. Če čistimo sami, zaprto plastenko oddamo pooblaščenemu zbiralcu. Če je poleg igle tudi tulec, v nobenem primeru igle ne poskušamo pokrivati s tulcem. Otroke poučimo, da se odvrženih igel ne dotikajo in da o najdbi obvestijo odrasle.
  Če bi prišlo do vboda, iztiskamo kri ob vbodu in pustimo, da kri teče. Rane ne sesamo. Če imamo možnost, izpiramo z mlačno tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj 10 minut, nato vbodeno mesto prelijemo ali obrišemo z alkoholnim razkužilom za kožo, ki naj učinkuje, dokler se ne posuši (2 do 3 minute). Rano sterilno obvežemo in odidemo do osebnega zdravnika;

  - če naletimo na nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, upoštevamo navodila organizatorja čistilne akcije. Če čistimo sami, jih oddamo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov. Če ocenimo, da bi bilo premeščanje takih odpadkov nevarno, kraj le označimo in o tem sporočimo organizatorju. Če čistimo sami, sporočimo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov;

  - Azbestnih odpadkov (salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, vinaz plošče, azbestne opeke, fasadne plošče, azbestni izolacijski materiali ...) ne pobiramo, niti manjših količin, če nismo posebej ustrezno opremljeni. Azbestna vlakna so rakotvorna, njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje (glej PRIPOROČILA O RAVNANJU Z AZBESTNIMI ODPADKI OB ČISTILNIH AKCIJAH v priponki);

  - med delom ne kadimo in ne uživamo hrane;

  - priporočljivo je, da smo cepljeni proti klopnemu meningoencefalitisu;

  - upoštevamo tudi ostala navodila organizatorja čistilne akcije.

 • Prireditev »Izvirna Vipavska«

  Prireditev »Izvirna Vipavska«

  01_LOGO_izvirna_vipavska_web_small.jpg


  PROGRAM prireditve IZVIRNA VIPAVSKA 2013  Petek, 24. maj 2013

  Razstava visečih mrež v vipavskem parku
  Otvoritev razstave ob 10.00 uri v parku pred Lnathierijevo graščino. Dogodek bo v sklopu projekta »Kaj zmorem jaz, kaj zmoreš ti, kaj zmoremo mi vsi« (v projektu sodelujejo CIRIUS Vipava, vrtec Ajdovščina – enota Vipava, OŠ Vipava, ŠGV Vipava). Razstava bo na ogled v času prireditve Izvirna Vipavska med 24. in 26. majem.

  Otvoritev slikarske razstave Taše Turk: RDEČE NITI
  Otvoritev slikarske razstave Taše Turk, z naslovom RDEČE NITI, bo v petek, 24.5.2013 ob 20. uri, v prostorih Stare šole v Vipavi. Slikarka se bo predstavila s svojimi deli iz zadnjih let, ki jih zaznamuje potreba po osebnem pristopu v ustvarjalnem procesu.
  Za zvočno dogajanje bo poskrbela tolkalska skupina La Konga. Razstava bo odprta do konca junija.


  Sobota, 25. maj 2013

  Brezplačni vodeni ogledi Vipave in Lanthierijeve graščine
  Ogledi bodo trajali 1 uro s pričetkom vsako polno uro od 9.00 do 15.00 ure. Kraj srečanja z vodnikom je na Glavnem trgu pred Lanthierijevo graščino. Rezervacije za ogled na: 051 215 226 (TIC Vipava) ali

  Vipavska tržnica
  med 11.00 in 20.00 uro na Glavnem trgu v Vipavi.
  Ponudba na tržnici: vino, češnje, šparglji, siri in ostali mlečni izdelki, suhomesnati izdelki, izdelki domače in umetnosti obrti,…

  Rimska taverna in gladiatorski boji
  V vipavskem parku bo postavljena Rimska taverna, kjer boste lahko spoznavali rimskodobno Vipavsko dolino.
  Rimska taverna bo odprta od 12. ure dalje. Od 20. do 21.00 ure bodo potekali gladiatorski boji.

  Plezanje v Kampu Tura
  V času prireditve Izvrina Vipavska bo v Športno rekracijskem centru Tura potekalo plezanje.
  V soboto, 25. maja bo ob 10. uri tekma v plezanju za otroke.

  Odprt košarkaški turinir Izvirna Vipavska
  odprt košarkarski turnir ob 17.00 uri na Glavnem trgu v Vipavi.

  Otroški program s Hišo Sadeži družbe
  Otroški program se bo odvijal v Vipavskem parku od 15.00 ure dalje.

  Češnje v Vipavski kuhinji, izobraževalna delavnica
  Ob 18.00 uri v prostorih Vinoteke Vipava, vodil bo Matej Tomažič (Majerija).

  Skeči dramske skupine Ga pihnemo
  Dramska skupina Ga pihnemo, ki deluje v okviru TD Podnanos, bo zabavala z različnimi skeči v soboto ob 19.00 uri v vipavskem parku.


  Nedelja, 26. maj 2013

  Brezplačni vodeni ogledi Vipave in Lanthierijeve graščine
  Ogledi bodo trajali 1 uro, s pričetkom vsako polno uro od 9.00 do 15.00 ure. Kraj srečanja z vodnikom je na Glavnem trgu pred Lanthierijevo graščino. Rezervacije za ogled na: 051 215 226 (TIC Vipava) ali

  Vipavska tržnica
  med 11.00 in 20.00 uro na Glavnem trgu v Vipavi.
  Ponudba na tržnici: vino, češnje, šparglji, siri in ostali mlečni izdelki, suhomesnati izdelki, izdelki domače in umetnosti obrti,…

  Rimska taverna in gladiatorski boji
  V vipavskem parku bo postavljena Rimska taverna, kjer boste lahko spoznavali rimskodobno Vipavsko dolino.
  Rimska taverna bo odprta od 12. ure dalje. Od 20. do 21.00 ure bodo potekali gladiatorski boji.

  Otroški program s Hišo Sadeži družbe
  Otroški program se bo odvijal v Vipavskem parku od 15.00 ure dalje. Obisk cirkusa Združenja za cirkuško pedagogiko "CIRKOKROG".

  Prikaz lokostrelske dejavnosti
  Od 11.00 ure dalje v Podskali (Športno kulturno društvo Budanje)

  Kolesarski šprint
  demonstracija kolesarskega šprinta v organizaciji KK Izvir Vipava, ki bo potekal po vipavskih ulicah (start na Glavnem trgu, po Vojkovi ulici do zavoda CIRIUS in nazaj na Glavni trg). Začetek šprinta je ob 13.00 uri.

  2. festival vina zelen
  Od 15. ure dalje, pred Lanthierijevo graščino oz. v primeru slabega vremena v Lanthierijevi graščini. V času festivala boste lahko okušali več kot 40 vzorcev vina zelen 23 vipavskih vinarjev ter se udeležili strokovne delavnice.


  Vabljeni na Izvirno Vipavsko!  Turistično informacijski center Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

 • Priznanje STO TIC-u Vipava za leto 2012

  Priznanje STO TIC-u Vipava

  Turistično informacijski center Vipava, je prejel priznanje Slovenske turistične organizacije, ki ga med 250 skrbniki letno prejme le 10 najbolj prizadevnih, za prizadevno in kakovostno urejanje lokalne turistične ponudbe na uradnem slovenskem turističnem informacijskem portalu www.slovenia.info za leto 2012.

  Čestitamo!  Priznanje STO TIC-u Vipava.jpg

 • Program Usposabljanje za življenjsko uspešnost RAZGIBAJMO ŽIVLJENJE Z UČENJEM

  Spoštovani!

  Ljudska univerza Ajdovščina, Vinarsko turistično društvo Slap in Krajevna skupnost Slap vas vabita, da se vključite v program Usposabljanje za življenjsko uspešnost RAZGIBAJMO ŽIVLJENJE Z UČENJEM.
  Program je financiran s strani ESS in Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, zato je za udeležence brezplačen.

  KAJ?
  V 100 urnem programu se bodo udeleženci družili in na prijeten način izvedeli veliko novega iz različnih področij za katere bo največ zanimanja (vinarstvo, sadjarstvo, italijanščina, zdravje, računalništvo, ekologija/bio vrtnarjenje, zdrava prehrana, …).

  KDO?
  Program je namenjen predvsem starejšim/upokojencem, ki imajo največ poklicno izobrazbo. Udeležijo pa se ga lahko tudi drugi, ki jih zanimajo navedene vsebine. Žene, možje, vzemite si čas, povabite tudi sosede, prijatelje in se čim prej prijavite.

  KJE, KDAJ IN KAKO?
  Srečanja bodo potekala po dogovoru (1x do 2x tedensko) od oktobra 2012 do februarja 2013. Predavanja bodo v večernem času, v stari šoli na Slapu.

  Prvo, informativno srečanje vseh prijavljenih bo, v četrtek, 4. oktobra 2012 ob 20.00, v stari šoli na Slapu (pridružite se nam lahko tudi po tem datumu).


  INFORMACIJE IN PRIJAVE (zbiramo do zasedbe prostih mest):
  Vinarsko turistično društvo Slap, SREČKO MARC - 041 698 566 ali Ljudska univerza Ajdovščina, Cesta 5. maja 14, 5270 Ajdovščina - ALENKA MAGAJNE – 36 64 750, 36 64 752, 041 437 785


  PRIJAVNICA

 • Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala

  Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti – SKK

  "Socialni in kulturni kapital posameznika je bogastvo, ki izvira iz sodelovanja in vpetosti v socialne vezi in mreže. Povečuje občutek pripadnosti, zaupanja in solidarnosti ter omogoča razvoj posameznika in skupnosti."

  Glavna značilnost socialnega kapitala so pozitivni odnosi. Pomembni sta tako količina kot tudi kakovost socialnih stikov, ki jih vzpostavlja posameznik v okolju, v katerem živi in dela, se pravi, v družini, v šoli, med vrstniki in v širši skupnosti.

  Več informacij najdete v priloženih priponkah.
  -Opis programa za leto 2014/15
  -SKK-predstavitev

 • Ravnanje strank v primeru nedosegljivosti inšpektorjev in občinskih redarjev

  Ravnanje strank v primeru nedosegljivosti inšpektorjev in občinskih redarjev

  Spoštovani!
  Medobčinska uprava deluje na območju štirih občin, in sicer: Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Vipava.
  V svoji sestavi ima eno svetovalko (administracija), tri občinske redarje ter dva inšpektorja, od katerih je eden vodja uprave.
  Čeprav smo na terenu prisotni vsak dan, je nemogoče zagotoviti stalen 24 urni nadzor na celotnem območju vseh štirih občin. Ko nas ni oz. ob nujnih primerih, se zato obrnite na tel. številko 113 (policijska uprava), ki ima vse pristojnosti glede mirujočega prometa ter javnega reda in miru.

  Hvala za razumevanje!

 • Razstava grozdja v Trsnici v Vrhpolju 2013

  Razstava grozdja v Trsnici v Vrhpolju 2013


  Od 6. septembra, do 9. septembra 2013,
  prostori Trsničarske zadruge Vrhpolje
  .


  V petek, 6. septembra ob 14. uri, bo potekala otvoritev razstave, sledi demonstracija predelave grozdja v grozdni sok.

  V sklopu razstave bo potekala pokušina grozdja namiznih sort. Namizno grozdje bodo obiskovalci razstave lahko tudi kupili.

  Voden ogled po razstavi :
  Petek, 6. septembra 14:00 – 19:00
  Sobota, 7. septembra 14:00 – 19:00
  Nedelja, 8. septembra 10:00 – 19:00
  Ponedeljek, 9. septembra 9:00 – 14:00


  Org.: Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Trsničarska zadruga Vrhpolje

 • Seznam tradicionalnih športno rekreacijskih dogodkov v občini Vipava za leto 2012

  Seznam tradicionalnih športno rekreacijskih dogodkov v občini Vipava za leto 2012:

  - PLESNI VEČERI VIPAVA
  - POHOD PO OTMARJEVI POTI
  - POHOD Z VERTOVCEM V ROJSTNI KRAJ SLOVENSKE HIMNE
  - POHOD MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI
  - PO VOJKOVIH POTEH NA NANOS
  - TEMATSKI POHOD PO ERZELJU: MED ZASELKI IN STUDENCI
  - POHOD V OTOŠČE
  - PLEZALNI VIKEND POD GRADIŠKO TURO
  - GORSKI TEK NA NANOS
  - POHOD V REBER


  Več informacij najdete v priponki.

 • Si zaradi finančne stiske ne morete privoščiti šolske torbe?

  Si zaradi finančne stiske ne morete privoščiti šolske torbe?

  Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Mladinsko knjigo v humanitarni akciji »Zbiranje šolskih torb«, deli RABLJENE, A DOBRO OHRANJENE ŠOLSKE TORBE.

  Vabljeni ste, da se oglasite v naši pisarni in si izberete torbo, ki vas bo spremljala skozi šolsko leto.

  Obiščite nas lahko vsak delavnik, od 8.30 do 15.30 ure.
  Nahajamo se v Hiši mladih v Palah, v Ajdovščini, Cesta IV. Prekomorske 61a, Ajdovščina
  .


  Za več informacij smo dosegljivi na telefonu 05 368 91 40 , 041 490 360 ali preko e-pošte .

 • Slap 3. v kategoriji najbolj urejenih vaških jeder v Sloveniji

  V ponedeljek, 15. oktobra je Turistična zveza Slovenije, ki že vrsto let izvaja projekt »Moja dežela - lepa in gostoljubna« podelila priznanja najbolj urejenim turističnim krajem po Sloveniji.
  V projektu je sodelovalo 2/3 vseh mest in vasi.
  V kategoriji urejenih vaških jeder je 3. mesto zasedla vas Slap pri Vipavi.

  Ocenjevalno komisijo je na Slapu sprejel Urban Petrič iz vinske kleti Petrič, za prijavo je poskrbel TIC Vipava, nagrado pa je v Radencih prevzel g. Alojz Ambrožič, predsednik Krajevne skupnosti Slap.

  Čestitamo!


  slap1.jpg

  slap2.jpg

 • Spletna samopomoč

  Spoštovani!

  Z veseljem vas ponovno obveščamo o novostih, ki smo jih pripravili na spletnem portalu www.nebojse.si s pomočjo Slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjšanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji. Prepričani smo, da bodo v pomoč mnogim, ki se spopadajo z depresijo ali anksioznimi motnjami.

  1. Z dovoljenjem Partnerjev Britanske Kolumbije za informacije o duševnem zdravju in odvisnostih iz Kanade, smo prevedli in za slovenske razmere priredili spletni program samopomoči Orodje za depresijo, ki ponuja informacije in načine za učinkovito spopadanje z depresijo

  2. Ustvarili smo dva priročnika:
  -OBVLADAJMO ANKSIOZNOST-priročnik z delovnimi listi za vodje delavnic in predavatelje
  - priročnik ANKSIOZNOST-pomoč pri spoprijemanju z anksiozno motnjo

  Materiali so prosto dostopni na naši spletni strani v elektronski obliki, kdor želi, si jih lahko pretoči na svoj računalnik.

  S tem uresničujemo svoj cilj, da dobijo vsi, ki se soočajo z depresijo ali anksioznimi motnjami, kvalitetne informacije in da čim hitreje poiščejo pomoč. Oseba, ki je poučena o svoji težavi, veliko bolj produktivno sodeluje s svojim zdravnikom, kar tudi skrajša čas okrevanja. In ker vemo, da so naši zdravniki preobremenjeni in ne morejo posvetiti toliko časa posameznemu
  bolniku, kot bi želeli, menimo, da bo to spletno orodje dobrodošlo tudi zdravnikom.

  V pripravi so še:
  - Orodje za premagovanje anksioznosti za otroke
  - Orodje za depresijo - mladi,

  Vabimo vas, da se nam pridružite na facebooku, tako boste
  na tekočem z našimi novostmi, delavnicami in predavanji.


  Lep pozdrav,

  Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami
  E-mail:
  Spletna stran: www.nebojse.si

 • Svetovalnica za ljudi v stiski zaradi zlorabe alkohola

  Svetovalnica za ljudi v stiski zaradi zlorabe alkohola


  V naši kulturi je pitje alkoholnih pijač pogosto, ob najrazličnejših priložnostih, od rojstva do smrti … Ko človek sliši besedo alkohol, ta beseda ni nevtralna kakor druge.
  Eden ob njej pomisli: »Vsi ljudje pijejo in pitje je nekaj normalnega.« Drugi pa začuti stisko: »Alkohol prinaša nesrečo v življenje naše družine.«


  Človek si lahko zelo hitro pridobi izkušnjo, da napetost, težave ter nerešena vprašanja izginejo, če se opije. Alkohol pa je omamno sredstvo, ki lahko po rednem (kar ne pomeni nujno vsak dan) in prekomernem uživanju pripelje do zasvojenosti. Problemi alkoholizma so pri vsakem drugačni, nekatere temeljne značilnosti zasvojenosti z alkoholom, ki jih lahko opazimo pri človeku, pa so, da ne vzdrži daljše časovno obdobje brez alkohola, da ga »pijača vleče«, da se rad pogovarja o pijači in pitju s svojimi »prijatelji«, da poskuša opravičiti pitje in spremenjeno vedenje pred seboj in pri domačih, da se počuti nelagodno in ga je sram zaradi opijanja pred ljudmi, ki so mu blizu, da je poskušal kontrolirati svoje pitje, pa ni šlo. Vedenje človeka, ki pije, se spremeni. Spremenijo pa se tudi njegovi najbližji.

  Zasvojenost povzroči spremembe v vedenju pri vseh članih družine. Zasvojeni človek niha v razpoloženju, otroci pa so ob takem očetu ali materi razdvojeni in nemirni. Zasvojeni človek ne upošteva meja drugih, zato se njegovi najbližji počutijo ogoljufane in razvrednotene. Posledice pri svojcih so lahko celo hujše kot pri alkoholikih.


  Svetovalnica za ljudi v stiski zaradi lastnih težav v zvezi z uživanjem alkohola ali svojcev in prijateljev, Društva socialni forum za zasvojenosti in omame, iz Ljubljane, nudi:
  -Pogovore ljudem, ki dvomijo o svojem odnosu do alkohola ali so v stiski zaradi pitja koga od svojcev ali prijateljev.
  -Informacije o preprečevanju zasvojenosti pri mladih.
  -Informacije o oblikah pomoči in samopomoči zasvojenim.
  -Partnerske in družinske svetovalne pogovore.
  -Pripravo in pomoč pri vključitvi v psihosocialne programe za zdravljene alkoholike in njihove svojce.
  -Psihosocialno urejanje v terapevtskih skupinah.
  -Rehabilitacijo v klubih zdravljenih alkoholikov in Prijateljskih skupinah.


  V svetovalnici so na voljo izkušeni strokovnjaki. Temeljni pristop izhaja iz celostnega pogleda na človeka in njegovo okolje.

  Za pogovor v svetovalnici se je treba dogovoriti osebno ali po telefonu 01 438 68 00 ali 01 438 68 05.

  Svetovalnica je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro.
  Najave pogovorov sprejemamo tudi vsak ponedeljek od 17. do 20. ure v prostorih Inštituta Antona Trstenjaka, na Resljevi 11, v Ljubljani.

  Možno se je na svetovalnico obrniti tudi po spletni pošti ali si več prebrati na spletnem naslovu http://drustvo-socialni-forum.blogspot.com/.

  Svetovanje je anonimno in brezplačno, saj program sofinancirata MOL in MDDSZ.

  Problem zasvojenosti je tako širok in velik, da ga je težko videti v vsem obsegu, saj je kot zamočvirjena džungla. Vendar pa skoznjo pelje pot k rešitvi. Mnogi je niti ne opazijo in zato potrebujejo pomoč, da jo najdejo.


  Svetovalnica za ljudi v stiski zaradi zlorabe alkohola
  Društvo socialni forum za zasvojenosti in omame in
  Inštitut Antona Trstenjaka

  01 438 68 00 in 01 438 68 05

 • Šembiška pomlad 2015

  Šembiška pomlad 2015


  Št. Vid, rojstni kraj slovenske himne

  Nedelja, 10. maj 2015 ob 16. uri,
  Podnanos.

  Izbor za vurberški festival »Podnanos za Vurberk 2015«
  V večernih urah ples ob zvokih ansambla PRIZMA.

  Prireditev bo v velikim šotore na šolskem igrišču v Podnanosu.


  Vabi vas, Turistično društvo Podnanos

 • Tečaj nege bolnika na domu

  Tečaj nege bolnika na domu

  Rdeči križ Ajdovščina bo v aprilu organiziral tečaj nege bolnika na domu.

  Zaradi staranja prebivalstva je vse več obolelih in tistih, ki potrebujejo nego na domu. Bivanje bolnika/starostnika v svoji družini in okolju prispeva k boljši kakovosti življenja. Da bi bližnji laže skrbeli za takšno osebo, morajo poznati temelje laične nege bolnika/starostnika na domu. Tako ne bodo samo bolj kakovostno oskrbeli bolnika/starostnika, pač pa tudi zmanjšali svojo obremenitev in stres.

  Tečaj bo zajemal vsebine, kot so: opazovanje bolnika, merjenje in beleženje telesne temperature, utripa, krvnega tlaka in dihanja. Teoretično in praktično bo prikazana tudi nega bolnika (ureditev prostora za bolnika, primerna postelja, postiljanje, preoblačenje bolnika, kopel v postelji in samostojno, osebna higiena, uporaba nočne posode, uporaba in poznavanje inkontinenčnih pripomočkov, položaji bolnika, preprečevanje nastanka preležanin in zaščita negovalca.

  Predstavljeni bodo načini dajanja zdravil; telesna dejavnost okrevajočega bolnika (telesna vadba, hoja okrevajočega/kroničnega bolnika); prehrana (potrebe po energiji, načrtovanje prehrane s pomočjo prehranske piramide, zdrav krožnik, specifičnost bolnikove prehrane); nega bolnika pri različnih boleznih (nega pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, po možganski kapi, pri osteoporozi, pri nalezljivih boleznih, nega umirajočega), izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.

  Tečaj bo obsegal 16 pedagoških ur. Izvedli bomo 6 srečanj.
  Prvo bo potekalo v torek, 8. aprila 2014, od 17. do 19. ure. Predvidoma bodo srečanja potekala tri tedne ob torkih in četrtkih od 17. do 19. ure, kolikor bo mogoče pa se bomo prilagodili tudi željam udeležencev.

  Cena tečaja znaša 20 evrov.
  Prijave zbiramo do konca marca 2014.

  Ob zadostnem zanimanju bomo tečaj izvedli v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina na Vipavski cesti 4J, Ajdovščina.
  Ob tem se iskreno zahvaljujemo Ljudski univerzi, ki nam bo brezplačno odstopila prostor in bolniško posteljo za izvajanje praktičnih vaj.

  Za vse dodatne informacije in prijave nas prosimo pokličite na telefonski številki 051 430 722 ali 053664930 oziroma nam lahko pišete na .

  Rdeči križ Ajdovščina
  Irena Žgavc

 • Tečaj o ekološkem kmetovanju

  Tečaj o ekološkem kmetovanju

  Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica vas v okviru projekta SOLUM vabi na tečaj o ekološkem kmetovanju, ki bo 20. oktobra 2014 od 8:30 do 17:15, na turistični kmetiji Birsa, Brje 18a, 5263 Dobravlje.

  Program tečaja:
  8:30 – 8:45; Prihod udeležencev
  8:45 – 9:15; Uvod s predstavitvijo projekta, tečaja in stanja ekološkega kmetovanja v Sloveniji; Jože Vončina, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje; Bogdan Črv, specialist za ekološko živinorejo
  9:15 – 10:00; Ekološko sadjarstvo; Irena Vrhovnik, specialistka za sadjarstvo in oljkarstvo
  10:00 – 10:45; Ekološko zelenjadarstvo in poljedelstvo; Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo
  10:45 – 11:00; Odmor
  11:00 – 11:45; Ekološka živinoreja; Bogdan Črv
  11:45 – 12:30; Ekološko vinogradništvo; Mojca Mavrič Štrukelj, specialistka za vinogradništvo
  12:30 – 13:30; Kosilo
  13:30 – 14:15; Kontrola ekološkega kmetovanja; predstavnik kontrolne organizacije
  14:15 – 15:00; Vodenje evidenc pri ekološkem kmetovanju; Bogdan Črv
  15:00 – 15:15; Odmor
  15:15 – 16:00; Ekološko varstvo rastlin; Mojca Rot, specialistka za varstvo rastlin
  16:00 – 16:45; Dopolnilne dejavnosti na kmetiji; Linda Kogoj, svetovalka za dopolnilne dejavnosti
  16:45 – 17:15; Sheme kakovosti; Jože Vončina


  Prijave zbiramo do petka 17. oktobra do 14h na izpostavah oddelka za kmetijsko svetovanje Bilje in Nova Gorica ali
  , mtel: 031/323184 , tel:05/3351212
  , mtel: 051/363643 , tel:05/3351232

  Tečaj je brezplačen. Vljudno vabljeni.


  KMETIJSKO GOZDARSKI ZAVOD NOVA GORICA
  Pri hrastu 18, 5000 Nova Gorica
  Projektna enota
  e-pošta:
  splet: www.kmetijskizavod-ng.si
  Tel.: +386 (0)5 33 51 235

 • Tečaj za košarkarske sodnike in sodnice

  Tečaj za košarkarske sodnike in sodnice

  Združenje košarkarskih sodnikov Primorske organizira tečaj za nove košarkarske sodnike in sodnice, kateri se prične v petek, 20. marca 2015 ob 18.00 na osnovni šoli Draga Bajca v Vipavi.

  Na tečaju bodo kandidati spoznali pravila košarkarske igre, pravila mehanike sojenja ter se tudi v praksi preizkusili kot košarkarskdniki. Predavanja bodo vodili strokovni delavci Združenja košarkarskih sodnikov Primorske, natančnejše informacije pa bodo sproti objavljene na spletni strani www.zksp.si.

  Zaradi lažje organizacije tečaja je potrebna predhodna prijava, in sicer na e-naslov najkasneje do srede, 18. marca.

  Kotizacija za tečaj znaša 25,00 €. V ceno kotizacije so vključena vsa predavanja, vsak kandidat pa bo prejel knjižico iz Uradnih košarkarskih pravil ter Mehanike sojenja, sodniško piščalko ter sodniško majico.

  Več informacij najdete v priloženi brošuri in dopisu ter na spletni strani www.zksp.si.

 • Tečaj za nove košarkarske sodnike/sodnice2014

  Združenje košarkarskih sodnikov Primorske organizira tečaj za nove košarkarske sodnike/sodnice2014.

  Tečaj prične 7.3.2014 ob 18. uri, v Vipavi.

  Več informacij najdete v priponki.

 • Teden kulture v Podnanosu 2015

  Teden kulture v Podnanosu 2015

  Tradicionalni Teden Kulture v Podnanosu, ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika, se bo letos začel v petek, 30. 1. 2015, z otvoritvijo razstave Zdravljica 1844-2014 . Razstava, v prostorih Krajevne skupnosti Podnanos bo na voljo za ogled do konca februarja. V soboto, 31. 1. 2015 bo organiziran 12. zaporedni pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne . Niz kulturnega dogajanja se bo nadaljeval v nedeljo, 1. 2. 2015 s premierno uprizoritvijo filma Tistega lepega dne, 50 let pozneje , ki je nastajal pred dobrima dvema letoma, ob počastitvi 50-letnice snemanja kultnega filma Tistega lepega dne. Učenci OŠ Vipava, podružnice Podnanos, bodo v četrtek, 5. 2. 2015 popoldan, v avli OŠ Podnanos, pripravili prireditev Knjižna menjalnica za vse generacije , s krajšim kulturnim programom. V soboto, 7. 2. 2015 bo sledilo petje na vasi, pri katerem sodelujeta Oktet Vidus in MoPZ Matija Vertovec. Pesem bo zadonela na Lozicah, v Podragi, Podnanosu, Porečah, Orehovici, Podbregu in Hraščah. Teden kulture se bo v dvorani Kulturnega doma Podnanos zaključil na praznični dan, v nedeljo, 8. 2. 2015 z Ur co smeha v izvedbi domače dramske skupine Ga Pihnemo.


  OTVORITEV RAZSTAVE ZDRAVLJICA 1844 - 2014
  Podnanos je tesno povezan z rojstvom slovenske himne. Letos obeležujemo 110. letnico uglasbitve in 50. letnico smrti domačina in skladatelja Stanka Premrla, ki je himno uglasbil. Matija Vertovec, nekdanji duhovnik in vikar v Podnanosu, takrat Št. Vidu, pa je leta 1943 v Bleiweisovih Novicah objavil članek Vinske trte hvala in na koncu članka pozval prvega pesnika med nami, pevca ljubezni , da trti napiše hvalnico. Leta 2014 je minilo 170 let, odkar je France Prešeren okoli Martinovega začel pisati svojo Zdravljico. Napitnica, ki kljub navidezni izrazni preprostosti in domačnosti nosi v sebi veliko artistično zmogljivost, je mojstrovina, ki ne deluje samo z idejami, temveč tudi s svojo umetniško sugestijo. V okviru slovenskega kulturnega praznika bomo v Podnanosu te dogodke posebej obeležili in gostili razstavo Gorenjskega muzeja, Zdravljica 1844 - 2014 . Otvoritev razstave, ki smo jo v Podnanos pripeljali v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina, bo v petek, 30. 1. 2015 ob 18. uri v Kulturnem domu Podnanos. Uvodni predstavitvi razstave, v kateri bo sodelovala tudi njena avtorica Monika Rogelj, obogateni s kulturnim programom, bo sledil ogled razstave v prostorih krajevne skupnosti Podnanos.
  Razstavo si bo mogoče ogledati do 28. 2. 2015. V soboto, 31. 1. 2015 bo razstava odprta od 15. do 19. ure, v nedeljo 1. 2. 2015 od 11. do 20. ure, na praznik, 8. 2. 2015 pa od 15. do 19. Ure. Vse ostale dneve je možen voden ogled razstave po predhodnem dogovoru pri predstavnici TD Podnanos, ge. Jožici Kodre, na telefonski številki 070 799 309.


  DVANAJSTI POHOD Z VERTOVCEM V ROJSTNI KRAJ SLOVENSKE HIMNE
  V spomin na duhovnika, poljudnoznanstvenega pisca, rojaka in učitelja vipavskih vinogradnikov, bo TD Podnanos v soboto, 31. 1. 2015 organiziralo tradicionalni, že dvanajsti pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne , ki se vije med vipavskimi vinorodnimi griči od Šmarij do Podnanosa. Ker trasa pohoda ni krožna, bo organiziran prevoz šoferjev iz Podnanosa po svoja vozila v Šmarje. Čas hoje je od 3 do 4 ure, dolžina trase pa 16 km. Tura ni zahtevna in je tako primerna za vse starostne skupine.
  Zbor pohodnikov bo ob 8. uri na domačiji Poljšakova brajda v Šmarjah. Pot vodi mimo Erzelja, kjer bo v cerkvi Sv. Mihaela ob 10.30 uri sv. maša, ki jo bo daroval župnik z Goč, g. Ivan Furlan. Za petje pri maši bo poskrbel moški pevski zbor iz Podnanosa, ki nosi ime po duhovniku Matiji Vertovcu. Po maši sledi degustacija vin pri družini Volk na Erzelju. Pohod se bo nadaljeval proti Gočam, kjer bodo za toplo malico poskrbeli na Frlanovi kmetiji. Pohod se zaključi v Podnanosu oz. njegovem zaselku Podbreg, s krajšo kulturno slovesnostjo v kleti Vidus , na kateri bo sodelovala tudi aktualna Slovenka vinska kraljica Sandra Vučko, s Cvena pri Ljutomeru.


  TISTEGA LEPEGA DNE, 50 LET POZNEJE
  V nedeljo, 1. 2. 2015 bo ob 18. uri v dvorani Kulturnega doma Podnanos premierna uprizoritev filma Tistega lepega dne, 50 let pozneje, ki je nastal ob 50-obletnici snemanja kultnega filma Tistega lepega dne, ki še danes velja za izstopajočo mojstrovino v zgodovini slovenske filmske umetnosti. Še posebej so na film čustveno navezani domačini iz Podnanosa, saj je bil skoraj v celoti posnet prav v Podnanosu, ki se je poleti leta 1962 spremenil v filmsko vas, v velik studio na prostem. Film je tako pomemben del krajevne identitete, saj vam bo skoraj vsak starejši domačin znal obuditi spomine in izbrskati zanimive anekdote, ki jih je doživel bodisi kot statist ali zgolj kot zvedavi opazovalec dogajanja.
  Spomini na snemanje filma so po pol stoletja še vedno živi. Le kako bi pozabili na Štefuca, dvakratnega vdovca, ki mora med italijansko okupacijo skrbeti za štiri otroke, ki jim obljubi novo mamo? Ali na mamo Pečanko, ki noče niti slišati, da bi Štefucu za ženo dala še tretjo hčer? Pa na lepo Hedviko? Zato so se domačini odločili jubilej primerno obeležiti. Podnanoške gase so se od 22. do 24. junija 2012 prelevile v filmsko in gledališko prizorišče. Na štirih posebej izbranih krajih, kjer so bili posneti ključni kadri, je kar 52 domačih gledališčnikov v živo kar 33-krat odigralo prizore po filmski predlogi.
  V filmu Tistega lepega dne, 50 let pozneje, gre za preplet prizorov iz Tistega lepega dne, z igranimi kadri, ki so nastali tistega junija, leta 2012.


  KNJIŽNA MENJALNICA IN PETJE NA VASI
  Otroci OŠ Vipava, podružnica Podnanos, bodo pod mentorstvom učiteljic v četrtek, 5. 2. 2015 ob 17.00, v avli OŠ Podnanos pripravili Knjižno menjalnico za vse generacije in jo zaokrožili s krajšim kulturnim programom. Svoje prebrane knjige, slikanice, stripe različnih vsebin in starosti, boste lahko zamenjali s takimi, ki so ostale še neprebrane.
  Poleg knjig, ki so v preteklosti pogosto delale družbo v dolgih večerih, je vaško življenje nekoč bogatilo petje na vasi in je predstavljalo pomemben del kulture posameznega kraja. V Podnanosu in njegovih zaselkih bodo petje na vasi obudili na predvečer kulturnega praznika, v soboto, 7. 2. 2015. Sodelovala bosta MoPZ Matija Vertovec in Oktet Vidus. Pesem bo zadonela na Lozicah ob 18. uri, v Podragi ob 18.30, v Podnanosu, pri Johanovih (pred rojstno hišo skladatelja Stanka Premrla) ob 19.00, v središču Orehovice ob 20.00, Podbregu ob 20.30 ter nazadnje, ob 21.00 še v Hraščah.


  UR CA SMEHA
  Teden kulture v Podnanosu se bo zaključil v nedeljo, 8. 2. 2015 ob 16.30 v Kulturnem domu Podnanos, v veselem in hudomušnem ozračju z Ur co smeha. Dramska skupina Ga Pihnemo, ki že več let združuje amaterske igralce iz Podnanosa in okolice, bo skeče z raznoliko vsebino, od iskanja službe, inteligence in hemoroidov, nanizala v zabavno celoto.  Informacije glede prireditve:
  ga. Jožica: 041 908 232
  g. Stojan: 031 615 036
  e-naslov:

 • Upravna enota Ajdovščina - Sprememba urnika

  Obvestilo o spremembi poslovnega časa in uradnih ur ob sredah

  Spoštovane stranke obveščam, da Upravna enota Ajdovščina, spreminja poslovni čas in uradne ure ob sredah.

  Uradne ure ob sredah so med 7.00 in 17.00 uro.
  V ostalih dnevih se uradne ure ne spreminjajo.  URADNE URE:

  *Poslovni čas in uradne ure po telefonu Upravne enote Ajdovščina:
  - ponedeljek, torek, četrtek od 8. ure do 15. ure
  - sreda od 7. ure do 17. ure
  - petek od 8. ure do 13. ure

  *Uradne ure Upravne enote Ajdovščina:
  - ponedeljek in torek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure
  - sreda od 7. do 12. ure in od 13. do 17. ure
  - petek od 8. ure do 13. ure


  *Krajevni urad Vipava:

  Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov

  Obveščamo vas, da bo zaradi nemotenega poslovanja Upravne enote Ajdovščina, Krajevni urad Vipava v času letnih dopustov, od 1. julija 2013 do 31. avgusta 2013 ZAPRT.

  Občani lahko v navedenem obdobju vse zadeve, ki jih sicer urejajo na Krajevnem uradu v Vipavi, uredijo v času uradnih ur na sedežu Upravne enote Ajdovščina, Vipavska cesta 11/b.

  Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina


  ---------------------------------------------------------------------------


  Obvestilo o ukinjenih delovnih sobotah
  Na podlagi Uredbe o spremembah Uredbe o upravnem poslovanju (Ur. list RS št. 101/2010) je od 1. 1. 2011 dalje ukinjeno poslovanje Upravne enote Ajdovščina vsako prvo soboto v mesecu.

  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina


  ---------------------------------------------------------------------------


  Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. št.: 05 36 432 00 ali si informacije pridobite na spletni strani http://www.upravneenote.gov.si/ajdovscina .

  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina

 • Urejanje obveznega zdravstvenega zavarovanja kot občan

  Dne 19. 8. 2008 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Ur. l. RS, št.: 76/2008).

  Pomembna novost tega zakona je, da se je bistveno spremenilo določilo glede prijave in plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja za osebe, ki jih zavaruje občina, ki se uporablja od 1. 1. 2009.

  V skladu z navedeno spremembo državljane v obvezno zavarovanje prijavi občina stalnega prebivališča:
  - če nimajo nobenih dohodkov,
  - oziroma če, kadar živijo sami, njihovi povprečni mesečni dohodki v zadnjih 3 mesecih ne dosegajo 50 % minimalne plače, kar je povprečno 294,60 EUR (od 1. 8. 2008 je minimalna plača 589,19 EUR bruto),
  - oz. če, kadar živijo z ožjimi ali širšimi družinskimi člani v skupnem gospodinjstvu, njihov povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v zadnjih 3 mesecih ne dosega 25 % minimalne plače, kar je trenutno povprečno 147,30 EUR mesečno na družinskega člana,
  - razen kadar ima sam ali njegovi ožji ali širši družinski člani prihranke oz. premoženje, ki dosega ali presega višino 60 osnovnih zneskov minimalnega dohodka.
  Vse navedeno velja tudi za študente, ki so dopolnili 26 let in še imajo status študenta.

  Prihranki in premoženje zavarovancev se ugotavlja v skladu s predpisi s področja socialnega varstva, ki urejajo denarno socialno pomoč.
  Izpolnjevanje pogojev ugotovi občina, ki prijavi osebo v zavarovanje z odločbo, na podlagi vloge za prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje.


  Dodatne informacije v zvezi z ureditvijo obveznega zavarovanja dobite pri Občinski upravi Občine Vipava.


  Izvajanje Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

  VLOGA ZA PRIJAVO V OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

 • Vabilo na 1. DELAVNO KONFERENCO s temo Skupaj za rešitev Slovenije

  Vabilo na 1. DELAVNO KONFERENCO s temo Skupaj za rešitev Slovenije

  ZBS so.p. – Združenje brezposelnih Slovenije
  Trajnostna samooskrba in vzajemna pomoč
  Iška 38
  1292 Ig

  in Glas ljudstva

  Email: zveza.zbs@gmail.com
  Tel.: 031 36 36 35, 070 71 42 48

  Ljubljana, 23.5.2013  VABILO LJUDSTVU REPUBLIKE SLOVENIJE

  Spoštovani!

  ZBS skupaj z Glasom ljudstva organizira 1. DELAVNO KONFERENCO s temo Skupaj za rešitev Slovenije, ki bo 1.6.2013 ob 10. uri v Ajdovščini, dvorana 1. slovenske vlade, Lavričev trg.

  Imamo vrhunske strokovnjake s konkretnimi projekti.

  Imamo rešitev!

  Časa za vizionarstvo ni. Dela se je treba lotiti takoj! Županom iz vseh slovenskih regij bomo predstavili rešitve, ti pa bodo skupaj z ekipo strokovnjakov organizirali delavne akcije po regijah.

  Vsi projekti bodo podprti s finančnimi in časovnimi izračuni, kjer bo razvidno, kako in v katerem časovnem obdobju je možno rešiti gospodarstvo in posledično proračun. Varčevanje nas ne bo pripeljalo iz krize. Projekte bodo predstavili strokovnjaki iz različnih področij:
  -kmetijstvo, semena, vzajemnost
  -lesarstvo
  -energetika
  -hidrologija
  -informatika.

  V želji in upanju na skupno blaginjo, Vas lepo pozdravljamo.


  Predsednica ZBS
  Radmila Mihelič

 • Vabilo na otvoritev razstave LEPOTE V KAMNU

  Vabilo na otvoritev razstave LEPOTE V KAMNU


  Kamnoseška skupina iz Vrhpolja, vabi na otvoritev Razstave LEPOTE V KAMNU, ki bo 30. maja 2015 ob 19. uri,
  v bivši Elektro Trgovini Skapin v Vipavi.  Razstava bo odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od 16. do 18.ure do 28. junija 2015.
  Za ogled razstave za organizirane skupine lahko pokličete na tel. 041 320 939

  Kamnoseška skupina iz Vrhpolja pri Vipavi združuje ljubitelje kamna, umetnike iz Vipavske doline, Krasa in od drugod. Člani skupine se že deseto leto zbirajo ob ponedeljkih v Rovanovi hiši in oblikujejo kamen. Njihove spretne roke v kamnu iščejo zanimive strukture, barve, ga klešejo in mogočnost kamna spreminjajo v reliefe in skulpture; izpilijo in obrusijo ga do najfinejših oblik. Vanj vtisnejo del svojega čutenja, videnja, del sebe; pravijo, da je kamen živ. Upodabljajo osebe, figure iz živalskega in rastlinskega sveta, izdelujejo tudi uporabne in okrasne predmete. S svojo dejavnostjo se aktivno vključujejo v bližnjo in daljno okolico, svoj pečat v prostoru pa puščajo tudi v obliki javnih obeležij. Doslej so se predstavili na več kot tridesetih skupinskih razstavah.

 • Vabljeni v Vinoteko Vipava

  Vinoteka Vipava, ki se nahaja na Glavnem trgu 1, v samem centru Vipave in sicer v neposredni bližini Turistično informacijskega centra Vipava, Vas vabi v svoje prostore.

  Nastala je leta 2007 v mesecu juniju, v okviru PPS INTERREG IIIA, Slovenija – Italija 2000-2006, Projekt »Land of art and wine«.

  Na glavnem vipavskem trgu tik ob Turistično informacijskem centru Vipava se nahaja Vinoteka Vipava, kjer obiskovalci lahko izbirajo med 130 različnimi vini priznanih vipavskih vinarjev.

  V ponudbi belih vin imamo zelen, klarnico ter pinelo, ki so vipavske avtohtone sorte ter ostala vina kot so sauvignon, chardonnay, beli pinot, rebula, malvazija ter rumeni muškat.

  Med rdečimi vini lahko izbirate med merlotom, cabernet sauvignonom, barbero ter modrim pinot.

  V ponudbi Vinoteke Vipava je pester izbor tudi različnih rosejev in belih ter rdečih zvrsti.


  - V Centru za razvoj podeželja TRG Vipava lahko izbirate med številnimi vzorci vin.


  Vsa predstavljena vina v Vinoteki Vipava lahko po ugodnih cenah kupite v Centru za razvoj podeželja TRG Vipava. Za dodatne informacije pokličite na tel: 05 368 70 41 ali GSM: 051 215 226.


  Poletni urnik: odprto vsak dan od 9.00 do 19.00
  Zimski urnik: odprto od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00 uro ter ob sobotah med 9.00 in 14.00 uro.

  Vljudno vabljeni v Vinoteko Vipava.


  Kontakt:
  Center za razvoj podeželja TRG Vipava
  Glavni trg 1
  5271 Vipava

  Tel: 05 368 70 41
  GSM: 051 215 226
  e-mail: tic.vipava@siol.net


  www.vipavska-dolina.si

 • Varuhinja človekovih pravic v Vipavi

  Varuhinja človekovih pravic v Vipavi


  Sreda, 4. februarja 2015,
  Prostori Občine Vipava, Glavni trg 15 v Vipavi

  Pogovor z varuhinjo in svetovalci ter prijava kršitev.
  Prijave za pogovor na telefonsko številko 080-15-30, do 3.2.2015 do 12. ure.

 • Vinest - Vincult

  Vinest - Vincult

  vinest_logo207.jpg


  Mednarodna mreža, ki povezuje majhna vinorodna območja po Evropi.

  V okviru projekta "Vincult", ki je nadaljevanje projekta Vincult, je bilo v letu 2012, med drugim tudi pobratenje Občin Vipava in Ilok.

 • VINSKI HRAMI VIPAVSKE DOLINE 2013

  VINSKI HRAMI VIPAVSKE DOLINE 2013 - program dogodkov


  Dodatne informacije o prireditvah Vinski hrami Vipavske doline:
  -http://www.ra-rod.si/hrami13
  -Razvojna agencija ROD, tel.: 05 365 36 03,
  -TIC Ajdovščina, tel.: 05 36 59 140
  -TIC Vipava, tel.: 05 368 70 41
  -Vinarji po naseljih.

 • Vinski hrami Vipavske doline 2014

  Vabimo vas na tradicionalno prireditev "Vinski hrami Vipavske doline, med martinom in božičem 2014".

  Gre za sklop prireditev, ki potekajo v Vipavski dolini med martinovim in božičem. Z njimi se ob vikendih predstavljajo naselja s svojo kulturno, umetniško in predvsem vinsko ponudbo.

  Celoten seznam prireditev najdete na spletni strani http://www.vinski-hrami.si , dogajanje pa lahko spremljate tudi na https://www.facebook.com/odprti.hrami in https://twitter.com/Vinskihrami2014.

  “Vabljeni, da skupaj nazdravimo burji in soncu porojenemu vinu.”


  Razvojna agencija ROD Ajdovščina

 • Vipavska dolina na sejmu Turizem in prosti čas 2012

  Vipavska dolina na sejmu Turizem in prosti čas 2012


  Vipavska dolina na sejmu Alpe Adria: Turizem in prosti čas, od 26. do 29. januarja 2012 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

  Od četrtka, 26. do nedelje, 29. januarja 2012 bo na Gospodarskem razstavišču potekal največji turistični sejem v Sloveniji, sejem Turizem in prosti čas 2012.
  Za predstavitev Vipavske doline bosta poskrbela TIC Vipava in TIC Ajdovščina, ki sta skupaj z različnimi društvi, krajevnimi skupnostmi ter turističnimi ponudniki pripravila zanimiv in privlačen sejemski program.


  PROGRAM:

  Četrtek, 26. 1. 2012:
  V četrtek bodo obiskovalci lahko okušali med in izdelke iz medu domačega čebelarja, ter si ogledali prikaz izdelave turističnih spominkov ter drugih ročnih izdelkov Majde Vodopivec ter Urške Brežnjak. Vinska klet Vipava 1894 bo na pokušinjo ponudila najboljše iz kleti ter Nanoški sir, ki je bil v letu 2011 registriran kot živilo z zaščiteno označbo porekla (ZOP). Na ajdovskem pultu se nam bodo pridružili predstavniki Zavoda za šport iz Ajdovščine ter Matej Lavrenčič iz Vinose d.o.o., ki bo poskrbel za promocijo vin priznanih vipavskih vinarjev.

  Petek, 27. 1. 2012:
  Petek bo predvsem športno obarvan, saj se nam bodo na stojnici TICa Vipava pridružili Planinsko društvo Vipava, ki preko celega leta organizira številne dogodke. V ospredju bo športni dogodek plezalni vikend »Tura 2012«, ki se bo letos odvijal med 13. in 15. aprilom. Pridružili se nam bodo tudi iz Kampa Tura, ki poleg možnosti kampiranja ponujajo še veliko več dodatne športno – turistične ponudbe kot so teniška in košarkarska igrišča, umetna plezalna stena, ... V vinskem kotičku boste lahko v petek poizkusili odlična vina iz vinske kleti Vidus iz Podbrega, ter iz turističnega društva Vinoreja, ki bodo poleg degustacij vabili tudi na tradicionalni pohod Med šmarenskimi griči.
  Dodobra boste lahko spoznali tudi ponudbo Mladinskega centra in hotela Ajdovščina.

  Sobota, 28. 1. 2012:
  V soboto se nam bodo na stojnici pridružili turistično društvo Lanthieri, ki bodo vabili na tradicionalno prireditev Vipavska trgatev 2012. Da obiskovalci ne bodo lačni, jih bodo člani društva pogostili s tipično vipavsko kulinariko. Društvo Gora bo predstavilo novosti na Gori kot je razstava o gozdu v prostorih starega hotela na Predmeji, manjkal pa ne bo tudi smučar v stari smučarski odpravi, ki bo goste vabil na februarsko tekmovanje s staro smučarsko opremo.
  V vinskem kotičku boste lahko okušali vina iz VTD Vrhpolje, katere bo na pokušinjo ponudila vinska klet Tomažič. Poleg tega bodo obiskovalce povabili tudi na tradicionalni pohod Med vrhpoljskimi vinogradi, ki poteka vsako leto zadnjo nedeljo v februarju. V soboto se bo v vinskem kotičku predstavila tudi kmetija Petra Ferjančiča iz Planine.


  Nedelja, 29. 1. 2012:
  Letos se nam bodo prvič pridružili tudi aktivni Erzeljci. Poleg okusne domače kulinarike in vrhunskih vin bodo gostom predstavili tudi novo tematsko pot Med zaselki in studenci. Domačija Bojanc iz Plač bo obiskovalcem ponudila odlične pridelke največjega oljčnega nasada v zgornji Vipavski dolini. Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje na Vipavskem, ki nadaljuje tradicijo sadjarsko vinarskega društva, ustanovljenega leta 1901, katerega član je bil tudi Simon Gregorčič, pa vas bo povabilo na vsakoletno ocenjevanje vin brejskih vinarjev ter druga tradicionalna srečanja, kot je martinov krst vina.


  Vse sejemske dni bo potekala tudi nagradna igra »Poznam Vipavsko dolino«, predstavljeni pa bodo tudi novi izleti po vipavskem podeželju.

  Se vidimo na sejmu!

 • VIPAVSKA TRGATEV 2012

  VIPAVSKA TRGATEV 2012


  med 6. in 9. septembrom 2012,
  v Vipavi


  Četrtek, 6. september 2012:
  V prostorih Vinoteke Vipava, ki se nahaja tik ob Turistično informacijskem centru Vipava, na Glavnem trgu 1 v Vipavi, bo ob 19. uri potekala strokovna delavnica »TURISTIČNI SPOMINEK« z dr. Janezom Bogatajem.
  Udeležba na delavnici je brezplačna.
  Predhodna najava je zaželena na tel: 05 368 70 40 in 051 215 226 ter preko e-pošte na trg.vipava@siol.net .


  Petek, 7. september 2012:
  V prostorih Vinoteke Vipava bo ob 18.00 uri potekala okrogla miza na temo "TURIZEM V VIPAVI".
  • Ob 20.00 uri vabljeni otvoritev letošnje Vipavske trgatve na Trg Pavla Rušta, kjer bo koncert dekliškega pevskega zbora Koz Eventuelle ter dalmatinske klape KAMPANEL.
  Udeležba na okrogli mizi je brezplačna.
  Predhodna najava je zaželena na tel: 05 368 70 40 in 051 215 226 ter preko e-pošte na trg.vipava@siol.net .
  Vstopnina za koncert je 5,00 €.


  Sobota, 8. september 2012:
  • Ob 9.00 uri – tradicionalna kolesarska dirka za državno prvenstvo na Nanos
  • Ob 12.00 uri – tekmovanje v balvanskem plezanju (glavni trg)
  • Ob 18.00 uri – strokovna delavnica z vodeno degustacijo na temo »VINSKI TURIZEM« v Vinoteki Vipava. Udeležba na delavnici je brezplačne. Predhodna najava je zaželena na tel: 05 368 70 40 in 051 215 226 ter preko e-pošte na trg.vipava@siol.net .
  • Ob 19.00 uri – večer folklore z Vipavskimi folkloristi in gosti iz Trevisa (Italija) (kulturni dom)
  • Od 19.00 do 22.00 ure – koncert lokalnih rock bendov Antioksidanti in Climax
  • Ob 22.30 – koncert skupine Kingston


  Nedelja, 9. september 2012:
  • Od 12. ure dalje - Kmečka tržnica (domači salami, siri, oljčno olje, vino, grozdje, izdelki domače in umetnostne obrti, ...)
  • Od 13.00 do 20.00 ure - Degustacija vin v Vinoteki Vipava
  • Ob 14.30 uri – nastop plesnih skupin ADC in Be funky
  • Ob 15.00 uri – otroški zabavni program – Jole Cole
  • Ob 15.30 uri – nastop pihalne godbe iz Vrhpolja in ples z Vipavskimi folkloristi
  • Ob 16.00 uri – pozdrav – mimohod »Častne Teodozijeve garde«
  • Ob 16.15 uri – prihod vinskih kraljic in kronanje nove Vipavske vinske kraljice
  • Ob 17.00 uri – trgatev avtohtonih vipavskih sort pinele, zelena in klarnice
  • Ob 17.15 uri - Blagoslov letošnjega mošta
  • Ob 17.30 uri – podelitev listin odličnosti najboljše ocenjenim vinom ter razglasitev rezultatov za izbor protokolarnega vina Občine Vipava
  • Ob 17.30 uri – degustacija vin vinskih kraljic iz Slovenije ter sira mlečne kraljice
  • Ob 17.45 uri – nastop domačega ansambla »Špadni fantje«
  • Ob 19.45 uri – nastop ansambla »Zapeljivke« - praznovanje 10. obletnice delovanja
  • Ob 22.00 uri – veliki ognjemet


  Info:
  TD Lanthieri
  GSM: 040 238 724
  E:
  Facebook: http://www.facebook.com/TD.Vipava

 • Vipavska trgatev 2013

  Vipavska trgatev 2013

  Od petka, 6. septembra, do nedelje, 8. septembra,
  različne lokacije v Vipavi
  .


  Petek, 6. september 2013:
  ob 18:00 - Degustacija 10-ih najboljše ocenjenih vin na Vipavski trgatvi 2013 z Urošem Bolčino v Vinoteki Vipava. (Rezervacije zaželjene na tel: 051 215 226 ali 05 368 70 40.)
  ob 20:00 - Otvoritev Vipavske trgatve na Trgu Pavla Rušta s klapo Cambi (vstopnina 5 €)

  Sobota, 7. september 2013:
  ob 10:00 - Tekmovanje v balvanskem plezanju
  ob 12:30 - Otroške delavnice v parku pred Lanthierijevim dvorcem
  ob 13:00 - Ženski teniški turnir v Kampu Tura, Gradišče pri Vipavi
  ob 13:30 - Turnir v balinanju
  ob 17:00 - Nogometna tekma na stadionu v Vipavi
  ob 17:30 - Košarkarski turnir na glavnem trgu
  ob 20:00 - Zabava z DJ Lovrom in skupinami Climax, Čuki, Sabalmoza

  Nedelja, 8. september 2013:
  od 10:00 do 14:00 - Brezplačni vodeni ogledi Lanthierijevega dvorca
  od 11:00 do 20:00 - Vipavska tržnica
  ob 12:30 - Otroške delavnice s skupino Cirkokrog
  ob 14:00 - Nastop plesnega centra ADC in Funky & Hip-Hop Rockerz
  od 14:30 - Degustacija vin v Vinoteki Vipava
  ob 15:00 - Lokostrelska delavnica v Podskali, org.: Lokostrelski klub Budanje
  ob 15:00 - Korado in pevka
  ob 18:00 - Nastop pihalne godbe Vrhpolje
  ob 18:15 - Kronanje Vipavske vinske kraljice
  ob 18:30 - Trgatev avtohtonih vipavskih vinskih sort in blagoslov mošta
  ob 18:40 - Razglasitev protokolarnega vina Občine Vipava
  Nastop ansambla Vesele Štajerke
  ob 22:00 - Ognjemet

  Spremljevalni dogodki:
  , degustacije vin z vipavskim Vinarskim društvom, razstava slik Maje Štefin in razstava fotografij Brigite Škrlj v bivši trgovini Skapin, vrtiljak, vožnja z avtomobilčki...


  Info:
  www.vipavska-trgatev.com
  www.facebook.com/TD.Vipava
  tel: 068 142 657

 • Vipavska trgatev 2014


  Vipava,
  od 12.9.2014 do 14.9.2014  Od petka, 12., do nedelje, 14. septembra 2014, vabljeni na tradicionalno prireditev Vipavska trgatev , ki se v Vipavi in bližnji okolici odvija že več kot 40 let.


  Petek, 12. september:
  ob 17:30 - Izobraževalna delavnica na temo turizma, pod vodstvom g. dr. Metoda Šuligoja - Vinoteka Vipava
  ob 20:00 - Otvoritev Vipavske trgatve, nastop Klape Maslina, okteta Sotočje
  Vstopnina: 7 € - Trg Pavla Rušta Vipava


  Sobota, 13. september:
  ob 10:00 - 19. kolesarska dirka Vipava – Nanos za pokal Slovenije
  ob 10:00 - Tekmovanje v balvanskem plezanju
  ob 13:00 - Ženski teniški turnir – Kamp TURA
  ob 13:30 - Turnir v balinanju
  ob 14:00 - Otroške delavnice v parku
  ob 14:00 - Košarkarski turnir najmlajših deklic do 10 let - Glavni trg Vipava
  ob 16:00 - Turnir v ulični košarki
  ob 17:00 - Nogometna tekma - nogometni stadion Vipava
  ob 18:00 - Vodena degustacija vin - Vinoteka VIPAVA
  ob 20:00 - DJ Lovro
  ob 21:30 - Tinkara Kovač z bendom
  ob 23:30 - Koncert skupine Kingston


  Nedelja, 14. september:
  ob 12:00 - Kmečka tržnica
  ob 13:00 - Otroške delavnice v parku
  ob 14:00 - Ogled muzeja v vojašnici ob stoletni obletnici 1. svetovne vojne - ogled možen vsako polno uro do 17:00
  ob 14:00 - Košarkarski turnir starejših deklic do 14 let - telovadnica OŠ Draga Bajca
  ob 14:15 - Vodeni ogledi dvorca Lanthieri do 17:00
  ob 15:00 - Ribič Pepe
  ob 15:30 - Lokostrelska delavnica z lokostrelskim klubom Budanje - Podskala
  ob 16:00 - Poslanci kuhajo joto
  ob 16.30 - Ansambel Igor in Zlati zvoki
  ob 17:00 - Lokostrelstvo
  ob 18:00 - Predstavitev natečaja Lidlov mladi vinar
  ob 18:30 - Kronanje Vipavske vinske kraljice
  ob 18:50 - Trgatev avtohtonih vipavskih vinskih sort in blagoslov mošta
  ob 19:00 - Razglasitev protokolarnega vina Občine Vipava
  ob 20:00 - Natalija Verboten
  ob 21:00 - Prenos finala svetovnega prvenstva v košarki - pred dvorcem Lanthieri
  ob 22:00 - Veliki ognjemet


  Vse dni:
  -degustacija vin z Vipavskim vinarskim društvom in razstava slik Angela Batiča v bivši trgovini Skapin
  -odprta galerija Janija Bavčarja na starem trgu
  -avtki
  -vrtiljak

  V nedeljo veliki srečelov s pričetkom ob 15. uri.


  Prijave za delavnice:
  Center za razvoj podeželja TRG Vipava
  05 368 70 40
  051 215 226  INFO:
  TD Lanthieri
  040 238 724

  www.facebook.com/TD.Vipava

 • VOŠČILO OB BOŽIČU IN NOVEM LETU

  VOŠČILO OB BOŽIČU IN NOVEM LETU


  Sijajnejša je kakor sonce,
  vsa ozvezdja prekaša.
  Če jo primerjamo s svetlobo, jo prekaša,
  njo pač zamenja noč,
  modrosti pa ne premaga hudobija.


  Modrost, 7, 29-30  Spoštovane občanke, cenjeni občani!

  Leto je spet zbežalo naokrog in že se obeta novo.
  Tako kot vsa ostala, bo prineslo raznolika čustva, vzpone in padce.
  Pomembno je, da tako v dobrem kot slabem ostanemo stabilni.
  Modrost nam bo zagotovo v pomoč.  V imenu Občine Vipava in svojem imenu vam želim
  Vesel Božič in srečno Novo leto 2015

  Župan
  mag. Ivan Princes

 • Zbiranje pomoči za poplavljene v Srbiji in BIH

  Zbiranje pomoči za poplavljene v Srbiji in BIH


  Rdeči križ Ajdovščina v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe Vipava, Občino Vipava, PGD Vipava in Turističnim društvom Lanthieri Vipava, vabi k


  ZBIRANJU POMOČI ZA POPLAVLJENE V SRBIJI IN BIH (letak)

  - od petka, 23. 5. 2014 v času uradnih ur: v torek, četrtek in petek od 13. do 19. ure ter v sredo od 10. do 16. ure, v prostorih Hiše sadeži družbe Vipava,

  ter

  - v soboto, 24. 5. 2014 in nedeljo, 25. 5. 2014 od 12. do 18. ure, v gasilskem domu v Vipavi.


  Potrebe po pomoči:
  - konzervirana hrana z rokom nad 6 mesecev
  - ustekleničena voda
  - spalne vreče, posteljnina, ležalne podloge
  - dežna oblačila, gumijasti škornji
  - plenice
  - higienski pripomočki
  - dezinfekcijska sredstva
  - žepne svetilke
  - odeje.

  Hvala vsem, ki se boste odzvali klicu solidarnosti!

 • ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK IN ŠOLARJEV

  ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK IN ŠOLARJEV


  V Rdečem križu Ajdovščina vas vabimo, da se nam pridružite na zdravstvenem letovanju otrok in šolarjev na Debelem rtiču od 21. do 28. julija 2014. Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič je edino obmorsko zdravilišče za otroke v Sloveniji. Dokazani so številni pozitivni učinki elementov iz morskih rastlin in morskega blata na kožo ter zdravilni učinki morske klime.

  Otroci bodo nastanjeni v mladinskem domu, imeli bodo zagotovljen polni penzion z dvema malicama in napitki med obroki, 24 urno spremstvo vzgojitelja in 24 urno zdravstveno pomoč. Skrbniki jim bodo pripravili bogat animacijski in zabavni program. Otroci se bodo lahko kopali v morju in notranjem bazenu hotela Arija ali Bor ali v zunanjem bazenu z morsko vodo. Poleg plavanja jim bodo na voljo različne druge športne aktivnosti, ki se bodo odvijale na športnih površinah in igriščih (novem nogometnem igrišču, odbojkarskem in košarkarskem igrišču, trim stezi itd.), ter ustvarjalne delavnice, zabavni večeri ali izleti v bližnjo in daljno okolico. Za otroke bo organiziran avtobusni prevoz do in iz Debelega rtiča, prav tako bodo imeli urejeno nezgodno zavarovanje.

  Cena letovanja znaša 80 oz. 90 evrov, odvisno od socialnih razmer v družini. Potrdilo starši pridobite pri otrokovem zdravniku. Letovanje subvencioniramo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Občini Ajdovščina oz. Vipava in OZRK Ajdovščina. Za kakršna koli vprašanja smo vam vedno na voljo na telefonski številki 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma nam lahko pišete na .

  Lepo vabljeni!


  Rdeči križ Ajdovščina
  Gregorčičeva 20
  5270 Ajdovščina
  tel.: 05 366 4930, 051 430 722
  fax: 05 366 4931

  www.ajdovscina.ozrk.si

 • Županovo voščilo

  Morda je res,
  da so mogočne zarje
  v neznani čas vstopile
  in se, morda,
  v škrlatni veter
  potopile…

  (Mihaela Tihelj; Mogočne zarje)
  Spoštovane občanke, cenjeni občani občin Vipava in Ajdovščina,
  vsi ljudje dobre in manj dobre volje!


  Svetlo vzdušje decemberskih dni in noči, obsijanih z lučkami ni samoumeven recept za smeh in dobro razpoloženje. Ni namreč treba posebej poudarjati, da se nahajamo v težkih časih, ki jih živimo ali bolje rečeno preživljamo, kajti preživeti je nekako treba. Ker ima hudič – kot radi rečemo – več mladih naenkrat, se je mnogo težav vsulo na nas obenem. Veliko delovnih mest v naši regiji je izgubljenih, socialne pravice se krčijo, a »cesar svoje pobere«: ljudje na to odreagiramo različno. Nekateri izmed nas nemo opazujejo, ker so ostali brez besed, kar jim ne gre zameriti; drugi mirno protestirajo, kakšna vroča glava izkoristi »gužvo« in se preizkusi v novejši nešportni disciplini »met granitnih kock«, kar je obsojanja vredno; večina izmed nas pa vendarle ve, da sonce za oblaki je, vprašanje je zgolj čas-neznani čas, kdaj se bo razburkano morje vzponov in padcev prelevilo v bolj mirno vodo.
  Božični in novoletni čas je obdobje upanja in vere. Božiček sicer prinaša darila (če kaj v denarnici šelesti - dobri možje imajo namreč svojo ceno), to pa ne sme igrati glavne vloge v naših pričakovanjih. Najpomembnejša nam mora biti Luč, ki rešuje, kar je izgubljeno.

  Ta praznični čas je poziv nam ljudem, da verjamemo in verujemo, tu ni prostora za dvom, kajti – kot je zapisano v Knjigi vseh knjig »…kdor dvomi je namreč podoben morskemu valu, ki ga veter dviga in premetava«.

  Naša zimska burja naj ne bo problem, temveč priložnost in opomin, da ni tu zato, da bi nas premetavala in spodnesla, marveč premešala zrak, prinesla svežino in nas utrdila v telesih in značajih - brez dvoma da je tako.


  KARSEDA VESEL BOŽIČ IN SREČNO 2013


  Župan
  mag. Ivan Princes

 • KID Teodozij vabi na premiero novega filma RIMSKA ZGODBA, ki bo v Vipavi, 25. junija 2015. Ne zamudite!

  KID Teodozij vabi na premiero novega filma RIMSKA ZGODBA, ki bo v Vipavi, 25. junija 2015. Ne zamudite!

  Končno je napočil čas tudi za premiero filma "Rimska zgodba", zato vabimo vse, da se na državni praznik 25.6.2015 udeležite velike premiere našega neodvisnega celovečernega filma Rimska zgodba, ki se bo odvijala na Glavnem trgu v Vipavi z začetkom ob 20:45. Na praznični datum hočemo čim več ljudi posedeti na en "kavč" in si ogledati domač film, ki ni samo slovenski, temveč okrepljen tudi z močno vipavsko noto. Dogodek bo potekal na slikovitemu in hkrati največjemu vipavskemu trgu. Primorski šepet burje, razgibana govorica ter prijaznost ljudi, bodo botrovale še lepšemu doživetju premiere.


  Datum: 25.6.2015
  Kraj: Glavni trg, Vipava
  Pričetek: 20:45


  VSTOP JE PROST!


  Poleg slikovitega programa vam bo na voljo tudi šank za druženje. Kupili boste lahko uradne izdelke filma.


  OPIS FILMA:
  Rimska zgodba je neodvisni slovenski celovečerni film, ki nastaja pod okriljem DD Studio produkcije, Red Vision production in Kulturno izobraževalnega društva Teodozij. Gre za največji neodvisni celovečerni filmski projekt letošnjega leta. Film združuje mlade in stare filmske navdušence, ki v prelepi Vipavski dolini ustvarjajo ta projekt. Cilj filma je pokazati, da se da tudi brez proračuna in z veliko volje ustvariti dovršen in dober filmski izdelek, prav tako pa je naša želja pokazati slikovite pokrajine vipavske doline, ki so še enkrat dokazale, zakaj se je že v preteklosti toliko snemalnih ekip odločilo snemati v tem malo dotakljivem naravnem okolju.


  KRATEK POVZETEK ZGODBE:
  Zakaj morajo ob spopadih med oblastniki vedno nastradati navadni ljudje, ki so le tihe priče premikom na boljše ali na slabše? Dva osebna stražarja vplivnega upravnika rimske province se sprašujeta isto. Zakaj morata ravno ona dva prenašati vse težave, ki so posledica goljufij, spletk in brezbrižnosti njihovega nadrejenega. V filmu smo priča zabavni zgodbi (zgodbam), ki nakazuje na to, da se zgodovina ne spreminja.


  RIMSKA ZGODBA (2015)
  Koprodukcija: KID Teodozij, DD Studio, Red Vision production
  Režija & scenarij: Nejc Furlan
  Vodja projekta: Anton Lavrenčič
  Producent: Dominik Vrčon
  D.O.P.: Kristijan Zorn, Dominik Vrčon
  Asistant D.O.P.: Matic Slemič
  Izvršni producent: Nejc Furlan, Kristijan Zorn, Dominik Vrčon
  Glasba: Andi Koglot
  Kostumografija & scenografija: Maja Ražem & Lara Štefančič
  Tonski mojster: Robi Ferjančič & Emanuel Zorn
  Best girl, gripper, deklica za vse: Lucija Koren
  Best boy, gripper, behind the scenes: Matic Slemič
  Asistent & best boy: Luka Lango
  Asistent snemanja: Irenej Vrčon
  Montaža: Dominik Vrčon
  Nadzornik montaže: Matic slemič & Luka Lango
  Obdelava zvoka: Matjaž Puc
  Promocijske fotografije: Peter Bajnoci


  IGRAJO
  Anton Lavrenčič……………………ANTONIUS
  Jani Groznik…………………………STRAŽAR 1
  Dejan Slokar……………………….STRAŽAR 2
  Andrej Ferjančič……………………AVITOHOL
  Marko Kavčič……………………………BRUTUS
  Miralem Muratović………………DAMIANUS
  Nino Stanič……………………………………FELIX
  Mišel Ćučić…………………………………FABIUS
  Ivan Počkar………………………………AVRELIJ
  Valentina Mesesnel………………………ŽENA


  FB: http://www.facebook.com/rimskazgodba
  URADNA STRAN: http://www.bit.ly/filmrimskazgodba
  IMDb: http://www.imdb.com/title/tt4365304/

 • Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2016

  Obvestilo o zaprtju Krajevnega urada Vipava v času letnih dopustov v letu 2016


  Obveščamo vas, da bo zaradi nemotenega poslovanja Upravne enote Ajdovščina, Krajevni urad Vipava v času letnih dopustov, od 1. julija 2016 do 31. avgusta 2016, ZAPRT.

  Občani lahko v navedenem obdobju vse zadeve, ki jih sicer urejajo na Krajevnem uradu v Vipavi, uredijo v času uradnih ur, na sedežu Upravne enote Ajdovščina, Vipavska cesta 11/b.

  Uradne ure Upravne enote Ajdovščina:
  - ponedeljek in torek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure
  - sreda od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure
  - petek od 8. ure do 13. ure


  S spoštovanjem,


  Karmen Ražem
  Načelnica
  UE Ajdovščina

 • Pobratenje občin Vipava–Lumbin (Lumbin–Vipava)

  Pobratenje občin Vipava–Lumbin (Lumbin–Vipava)


  Sodelovanje z občino Lumbin se je začelo v letu 2005, ko sta našo občino obiskala dva turista iz Francije, z namenom, da spoznata naš kraj, običaje, ljudi.

  V mestu Lumbin, v okolici Grenobla, s katerim smo se pobratili, so potomci naših izseljencev ustanovili svoje društvo »Julka« , ki organizira srečanja s prebivalci evropskih mest in krajev.
  Predlagali so, da bi navezali tesnejše stike med občinama zaradi kulturne izmenjave na področju občin.

  Osnovni namen pobratenja je prijateljsko sodelovanje med občinama, sodelovanje na področju kulture, športa, spoznavanju drugih krajev, jezikov in ljudi.

  V juniju 2006 sta župana Občine Vipava in Občine Lumbin podpisala Listino o pobratenju med občinama, s katero želita uresničevati sledeče skupne cilje:
  - razvijanje in poglabljanje sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in razumevanja;
  - prijateljsko sodelovanje, ki bo potekalo v korist vseh občanov;
  - razvijanje omikanega sožitja in plemenitih medčloveških vezi med prebivalci, še posebej med mladimi;
  - prispevati k razvoju svobodne, združene Evrope, v kateri so osnovna vrednota človekove pravice, demokracija in mir.

 • Urad za italijanske pokojnine INPS - 18. 2. 2015 - ZAPRTO

  Urad za italijanske pokojnine INPS - 18. 2. 2015 - ZAPRTO


  Spoštovani!


  Cenjene stranke obveščamo, da bo Urad ITAL-UIL za urejanje italijanskih pokojnin,

  v sredo, 18. februarja 2015, ZAPRT .


  Hvala za razumevanje!


  Urad ITAL-UIL
  za urejanje italijanskih pokojnin
  Marina Ussai